11 / 05 / 2024

Bakan Kurum ikinci el konutta merak edilen soruya cevap verdi! Konut fiyatlarında destek gelecek mi?

Bakan Kurum ikinci el konutta merak edilen soruya cevap verdi! Konut fiyatlarında destek gelecek mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konut ile alakalı detayları merak eden vatandaşlara hitaben , "İkinci elde şu anda bir çalışma yok ama destek olmak için çalışmalar yapacağız dedi.



"KREDİ ALMALARININ ÖNÜ AÇILMIŞ OLACAK"

"İkinci el konut avantajı hangi vakit uygulanacak, bir takvim var mı?" sorusu üzerine Kurum, "Kısa vadede bir şey beklemeyin ama süreç içerisinde ikinci elde de  destek olmak için çabalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ellerindeki bütün araçları kullanarak çareler ürettiklerini, kira ile alakalı bir sınırlama getirdiklerini hatırlatan Kurum, şunları kaydetti:

Bakan Kurum ikinci el konutta merak edilen soruya cevap verdi! Konut fiyatlarında destek gelecek mi?

"Alt gelirlilere destek olacağımızı söyledik, alt gelirle alakalı büyük bir kampanya organize ettik. Orta gelire destek olacağız dedik, orta gelirle alakalı ilk evini alacak, yeni evini alacak insanlara yeni finansman modeline uygun bir kampanya geçirdik. İşte 2 milyona kadar 0,69, 2-4 arası 0,79, 4-5 arası 0,99 olacak halde... Önceliğimiz 
burada ilk evini alacak vatandaşlar, yeni evini alacak kişiler. Ama bu ikinci elde ilk evdeki gibi olmaması gerekiyor zaten. Niye? neticede ilk ev, yeni ev. Yani biz burada konut yapılmasını sağlıyoruz, öte yandan da ilk evini alacak orta gelire destek oluyoruz. Yani bunu  kampanyanın başında ikinci evlere yapmamamızın sebebi, üretimi de çoğaltmak istememiz. İstihdam da çoğalsın, üretim de çoğalsın.

Tabiatıyla ikinci el ile alakalı veya orta gelirin üstündeki evlerle alakalı yapılacak bir icraat, aynı desteklerle olmayacak. Yani ikinci el konutlara biz ilk  evini alacaklara uygulayacağımız destekleri uygulayamayacağız. Ama önü açılacak mı, açılacak. Ama oradaki bir kampanya yahut bir kredi faiz desteği, Hazine'nin desteği, yüklenicilerin desteği ile olacak bir iş değil. Zira orada yüklenici yok bir. Öbür tarafta üretimi çoğaltalım istiyoruz, garanti altına alalım istiyoruz. Tabiatıyla onlara kredi almalarının önü açılmış olacak. Şu an alamıyorlar. Problemleri o aslında. Netice olarak vakit içerisinde ikinci elde de destek olmak için çalışmalar yapacağız."

Elon Musk Twitter'ı devraldığından beri Tesla'nın Hisseleri düşüyor! İşte nedeni

Tabiri caizse akın Antalya'ya akın ettiler! Konuttan sonra yatırımda da rekor kırdılar

Yenilenebilir enerji neden önemli? Yeşil enerjiye geçişin önündeki dört sorun

 


Geri Dön