Bakanlık'tan 'Efsane Cuma' indirimleri için flaş uyarı! Dolandırılmayın!
Tüm dünyada heyecanla beklenen "Efsane Cuma" indirimleri dört gözle beklenirken, Ticaret Bakanlığı'ndan flaş bir açıklama geldi! Bakanlıktan, indirim kampanyalarına dönük tüketicilerin dikkatli olması gereken durumlar ile satıcı ve sağlayıcıların uyması gereken kurallara ilişkin bir uyarı yapıldı.
FİYAT KONUSUNDA ALDATILMA ÖNLENECEK!
Gerçekten ihtiyaç duyulan mal ve hizmeti belirleyerek, sadece bu ihtiyaçları gidermek hedefi alışveriş yapılması gerektiğini aktaran Ticaret Bakanlığı'nda şu ifadeler yer aldı:
"Alışveriş öncesinde arama motorlarında satıcı hakkında kısa bir ön incelemede bulunularak, satıcı/sağlayıcının (açık ad ve adres, ticari unvan, sabit telefon numarası, vergi kimlik numarası, MERSİS kaydı, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi kaydı, güven damgası akreditesi gibi) ayrıntılı bilgilerinin olup olmadığı kontrol edilmeli. Gerekirse satıcı/sağlayıcı hakkındaki şikayetler ve bu şikayetlere ilişkin satıcıların müşteri destek planlarının incelenmesi olası mağduriyetlerin önüne geçebilir. Çevrim içi alışverişte malın veya hizmetin özellikleri, fiyatı gibi unsurlarının kolay, hızlı ve ücretsiz karşılaştırma imkanı olduğu göz önüne alınarak, benzer mecralardan ürünün yaklaşık fiyatının araştırılması fiyat konusunda aldatılmayı önleyebilir."
BÜTÜN AYRINTILARA DİKKAT EDİLMELİ!
Ticaret Bakanlığı, indirim kampanyaları kapsamında pek çok alışveriş sitesinin ve diğer satıcıların, oldukça yüksek oranda indirim yaptığını ya da yaptığını iddia ettiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı; satıcıların, önce ürünlerin fiyatlarını artırması, sonra ise bu fiyat üzerinden indirim yapmasına sık sık rastlandığını hatırlatarak açıklamasında şu cümlelere yer verdi:
"Tüketicilerin bu gibi uygulamalara karşı son derece dikkatli olması önem taşıyor. Bu gibi yanıltıcı uygulamalara maruz kalmamak ve gerçekte ne oranda indirim yapıldığını anlamak için ürünlerin önceki satış fiyatlarını araştırmak ve gerçekçi olmayan veya yüksek görünen indirimlere dikkatli yaklaşmak gerekiyor. İnternet sitesinin adı, adres çubuğunda her zamanki gibi görünmüyorsa sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşın site adı kontrol edilmeli. Sosyal medyada gezinirken karşılaşılan tanıtım ve ilanlara karşı, bu sitelerin taklit olması ihtimali dikkate alınarak satıcı ve sağlayıcının kendi sitesinden ürünü ve fiyatını kontrol etmek gerekiyor. İnternetten alışveriş yapılacak sitenin SSL sertifikası, 3D security veya sanal kartla ödeme gibi detaylara sahip olup olmadığının kontrolü önem taşıyor. Ödeme yapmadan önce, yasal olarak tüketiciye verilmesi gereken ön bilgiler mutlaka okunmalı ve bilgilerin doğruluğu araştırılmalı. Satıcı bilgileri, ödenecek toplam tutar ve cayma hakkına ilişkin ayrıntılar öğrenilmeli."