21 / 05 / 2024

Bakır ve pamuk, 2022’de küresel ekonomiye damga vurdu!

Bakır ve pamuk, 2022’de küresel ekonomiye damga vurdu!

Küresel gelişmeler emtia fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Metal cephesinde bakır, tarım cephesinde ise pamuk, küresel piyasalardaki endişeler ve farklı etmenlerle yıl içinde ciddi oranda düşüş gösterdi.



ÜLKELER RESESYONLA KARŞI KARŞIYA KALDI

ABD ekonomisi için resesyon riski bu yıl güçlenirken, son kırk yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele için agresifleşen para politikasının ülkeyi resesyona sokacağına ilişkin endişeler de arttı. Yüksek enflasyon karşısında önde gelen merkez bankalarının, ülkelerin resesyona girmesi olasılığına karşın ne gerekiyorsa yapılacağına yönelik tutumu da emtia piyasasındaki iştahı törpüledi. Rusya ile yaşanan doğal gaz krizi de özellikle ülkeleri resesyonla karşı karşıya bıraktı.

BAKIR VE PAMUKTA DÜŞÜŞ

Emtia piyasasında 2022'de ürün bazlı ayrışmalar dikkati çekti. Özellikle metal tarafında bakır, tarım tarafında ise pamuk, küresel ekonomiye ilişkin ana gösterge niteliği taşıyan iki emtia kayda geçti. Jeopolitik riskler ve arz sıkıntılarının emtia fiyatlarını yükselttiği bazı dönemlerde resesyon endişelerinden dolayı bakır ve pamukta düşüşler görüldü.

Bakır ve pamuk, 2022’de küresel ekonomiye damga vurdu!

Söz konusu dalgalanmadan en fazla nikel etkilendi. Nikel fiyatlarındaki sert yükselişlerle elektrikli araç üreten şirketler, maliyetlerini azaltmak için çarelere yöneldi. Geçen yıl buğday yüzde 2,6, mısır yüzde 14,4, soya fasulyesi yüzde 13,8 ve pirinç yüzde 25,5 artış gösterdi. Kakao, geçen yıl yüzde 2,9 arttı. Fildişi Sahili'nde üretime yönelik yaşanan endişeler kakao fiyatlarının yükselmesini tetikledi. Bu arada, hava koşullarından etkilenen tarım emtialarında farklı dinamikler de söz konusu. Örneğin, Brezilya'da hükümetin değişmesi şeker fiyatlarını olumlu yönde etkiledi.

Akaryakıtın zam yolculuğu… 1 yıl içinde tam 39 kere zam gördü!

2022'nin en çok kazandıran yatırımları belli oldu! Yeni yılda neler bekliyor?

Euro yıl sonu rekorunu son iş gününde kırdı! Piyasaların son gününde kritik direnci aştı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön