01 / 05 / 2024

Bakır ve pamuk, 2022’de küresel ekonomiye damga vurdu!

Bakır ve pamuk, 2022’de küresel ekonomiye damga vurdu!

Küresel gelişmeler emtia fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Metal cephesinde bakır, tarım cephesinde ise pamuk, küresel piyasalardaki endişeler ve farklı etmenlerle yıl içinde ciddi oranda düşüş gösterdi.



Rusya-Ukrayna savaşı ve yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle özellikle 2022'nin ilk çeyreğinde satılacak mal (emtia) fiyatları rekor üstüne rekor kırmıştı. Bunun en önemli nedenleri arasında Rusya'nın enerji, tarım emtiaları ve metallerin üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer alması gösterildi. Yükselen enerji maliyetleri ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar da bu yükselişlerde başı çekti.

Ülkelerin sanayi ürünleri, özellikle gıda ihracatına yönelik uygulanan kısıtlamalar ve korumacı politikalar da sert dalgalanmaları beraberinde getirdi. Emtia piyasasında sadece jeopolitik riskler ve arza yönelik endişeler değil farklı etkenler de dikkat çekti. Emtia piyasasında işlem gören birçok ürün ve araç, 2022'de tarihi zirveleri veya on yılın zirvelerini görmesine karşın yılı düşüşle kapattı.

Rusya-Ukrayna savaşındaki şiddetli çatışmalara karşın Çin'de Kovid-19 salgınına yönelik devam eden endişeler, başta ABD Merkez Bankası olmak üzere merkez bankalarının sıkılaşma politikaları, resesyon endişeleri ve dolara olan ilginin artması emtiaları geçen yıl baskıladı.

 Bakır ve pamuk, 2022’de küresel ekonomiye damga vurdu!

Jeopolitik riskler ve arza yönelik sıkıntılar emtia fiyatlarını yukarı, Kovid-19 salgını, bankaların sıkı para politikalarına başlaması ve küresel ekonomideki durgunluk endişeleri de fiyatları aşağı düşürdü. Emtia piyasasındaki oynaklıkla beraber fiyatlamaların zorlaşması ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri de doğurdu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön