14 / 05 / 2024

BDDK'nın kredi adımından sonra dolarda kıyamet senaryosu: Pazartesi günü eğer bu olursa kıyamet kopar

BDDK'nın kredi adımından sonra dolarda kıyamet senaryosu: Pazartesi günü eğer bu olursa kıyamet kopar

BDDK'nın dün şirketlere yönelik attığı kredi adımından sonra dolar 6 Haziran'ndan bugüne gördüğü en düşük seviyeye indi. 16,47 liraya kadar düşen kur yeniden 16,89 lira seviyesine doğru yükseldi. Peki bundan sonra doların durumu Türkiye'de nasıl olacak? Uzmanlar yorumladı.



Ekonomist Murat Sururi Özbülbül, BDDK'nın attığı kredi adımının doları düşürmekten uzak popülist bir adım olduğunu söyledi. Firmalara ellerindeki doları satmaları için baskı kurulduğuna işaret eden Özbülbül, Türkiye'den ciddi bir sermaye çıkışı olabileceğine dikkat çekti. "Şu anda dövizi düşürmekten ziyade döviz yokluğu krizi çıkmasın" diye uğraşıyorlar diyen Özbülbül şunları ifade etti:

"İNSANLAR PARASINI ÇEKMEYE KOŞARSA KIYAMET KOPAR"

Özbülbül, "Firmalar ellerindeki doları yurt dışındaki firmasına gönderebilir, Türkiye'de kredi kullandığı döviz hesabını kapatır ancak Türkiye'den muazzam bir döviz çıkışı olur. İnsanlar Pazartesi günü sermaye kontrolü geliyor endişesine düşer bankadaki döviz cinsinden parasını çekmeye çalışırsa ortaya çok büyük bir döviz talebi çıkar. Bankaya ilk gidenler belki parasını çeker ancak diğerleri için sermaye kontrolü adımını devlet atabilir. Şu anda panik halinde döviz krizi çıkmasını engellemeye çalışıyorlar. Piyasada döviz bulunamaz hale gelebilir. Şunu söyleyebilirim kötü günler geçti çok kötü günler geliyor. Pazartesi günü şirketlerin döviz bozduracağını düşünmüyorum eğer öyle olsaydı şirketler KKM'ye geçerdi. Şirketler dövizi bankacılık sistemi içinde tutmayı tercih etmez de parayı yurt dışına aktarma yolunu ya da nakde dönmeyi seçerse döviz kuru muazzam bir patlama yaşar. İşte o zaman kıyamet kopar. Bu durum büyük ölçekli şirketleri daha çok ilgilendiriyor. KOBİ'leri ilgilendirmiyor ama burada KOBİ'ler korkabilir. Dolar ekstra bir durum olmazsa Pazartesi normal seviyeden açılır ancak insanlar Pazartesi dövizimin başına bir şey gelir korkusuyla parasını bankalardan çekmeye çalışırsa o zaman Pazartesi olağanüstü gelişmeler olabilir." şeklinde konuştu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön