23 / 12 / 2024

Birden fazla kişiye satılan eve haciz gelmesi!

Birden fazla kişiye satılan eve haciz gelmesi!

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında Birden fazla kişiye satılan eve haciz gelmesi konusuna değindi. İşte o yazı..



Çatı piyesli bir dairenin sahibiyim. Tapumuzda bu dairenin arsa payı 40/580, ancak bu daire üç hissedarın gözüküyor, bir hissedar 20/40, ikinci hissedar 10/40, üçüncü hissedar 10/40 paya sahip. Bu çatı piyesli daire aralarındaki irtibat kesilerek üç kat haline getirilmiş ve her katta bir aile oturuyor. Şimdi bir bankanın icra takibinden bana bir yazı geldi. Bu üç kişiden birinin banka borcu için daireye haciz gelmiş satılacak. Bu beni ne kadar ilgilendirir? Benim yapacak bir işlemim var mıdır? • H.C. 


Okuyucuma önce sitem edeyim sonra problemine bakarız. Satın alınan bir daire kaç lira? En ucuzu 100 bin TL. Bir avukata danışma kaç para? 2015 yılında 210 TL. Bu rakam en düşük rakam, hadi bunun biraz daha üzerine çıkalım deyin ki 250 TL. En az 100 bin TL ödenecek bir alışveriş için 200-250 TL ödeyip bir avukata alım satım yapmadan önce danışmaya değmez mi ? 

Bunu ne için söyledim. Mesela bu daireyi satın almadan önce bir avukata gitseydiniz, "Böyle bir daire almayın" derdi. Zira: Sizin bir daireniz üç kişiye satılmış, üç ortaksınız, katlarınızın ayrılmış olması bir şey ifade etmiyor, birbirinize göbek bağı ile bağlısınız. Üstelik bu ortak dairenizde projeye aykırılık da var. Çalı piyesli dediğiniz daire dubleks yani ortadan bölseniz iki kat çıkar ama sizinkinden üç daire çıkmış. Biri projeye aykırı. Neyse daha fazla moral bozmadan asıl meseleye geleyim. 

Sizin daire üç kişinin, biri bankaya borçlu. Bu durumda malı satılarak paraya çevrilecek. Borca karşılık alıkonulacak. Bundan siz doğrudan etkilenmeyebileceksiniz. Satışa sunulacak olan, borçlu ortağınızın hissesi. Sizin hisseniz saklı. Hatta satışa açık artırma ile çıkarılacak. Paranız varsa ihaleye katılıp bu hisseyi de satın alabilirsiniz. Şayet sizler almazsanız dışarıdan biri alırsa yeni ortağınız bu kişi olacak. Ortağınızın banka borcuna veya yapılmakta olan icra işlemine karşı sizin doğrudan müdahaleniz söz konusu değil. 


Bu vesile ile tüm okuyucularıma hatırlatayım. Böyle değerli işler yaparken ve de özellikle sokağa atacak paranız yok ise (elbette yok) bir meslektaşıma danışmadan işe girişmeyin. Özellikle gayrimenkul alım satımında "Tapu aldın ya, daha ne istiyorsun" gibi davranışlara itibar etmeyin, işin içinde bilemediğiniz noktalar olabilir. 

Üç beş kuruş danışma ücreti ödememe uğruna büyük kayıplara uğrayabilirsiniz.


Tamer Heper-Posta


Geri Dön