Bitcoin madenciliğindeki gelişmeler dengeleri yeniden şekillendiriyor!
Kripto para yasaklarıyla dikkat çeken Çin gibi bazı ülkelerdeki Bitcoin madenciliğindeki gelişmeler dengeleri yeniden şekillendiriyor...
Kripto para yasaklarıyla dikkat çeken Çin gibi bazı ülkeler son zamanların gündem konuları arasında yer alan kripto para birimi Bitcoin madenciliğine yönelik bazı tedbirler alarak madencilik faaliyetlerinin durmasına neden olurken, El Salvador gibi ülkeler de son zamanların gündem konusu Bitcoin'in kullanımının ve üretiminin artırılmasına yönelik olarak bazı planlamalar yapıyor.
Anadolu Ajansı muhabirinin derlediği bazı bilgilere göre, en çok gündeme gelen kripto para birimi olan Bitcoin, hem yatırımcılardan hem de madencilerden yoğun ilgi gördü. Bu ilgiden sonra Bitcoin değer kaybetmeye başladı. 2021 Nisan'da 63 bin dolarla zirveyi gören Bitcoin, son dönemlerde ise 30 bin dolar seviyelerinde işlem görüyor.
Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, son zamanların gündemden düşmeyen kripto para birimi Bitcoin'deki bu değer kaybında, madenciliği kısıtlamaya yönelik olarak alınan kararların öne çıktığını bildiriyor.
Kripto para yasaklarıyla gündeme gelen Çin'in Bitcoin madenciliğinin yarısından fazlasının yapıldığı ülke olmasıyla alınan kararların madencilik faaliyetlerini olumsuz şekilde etkiledi. Bazı kaynaklara göre alınan bu karardan sonra çok sayıda Bitcoin madencisi faaliyetlerine son vermiş oldu.
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen madencilik faaliyetlerinin dışında, kripto paraların alım satımlarıyla ilgili bazı kısıtlamalar da gündemde. İngiliz Finansal Yönetim Otoritesi (FCA), konuyla ilgili açıklamasında Binance'in Birleşik Krallık'taki etkinliklerini kısıtlayarak, bu borsanın İngiltere'de regüle edilmiş bir faaliyette bulunamayacağını açıklamıştı. FCA benzer biçimde Ocak'ta kripto para birimlerinin oldukça yüksek seviyede risk içerdiğini söylemişti.
İngiltere'de başlatılan bu yeni bu uygulama, hem Binance'in en büyük kripto para borsası olması nedeniyle hem de oldukça değer kaybeden kripto para birimi Bitcoin'in en fazla işlem gören kripto para olması nedeniyle Bitcoin'i etkileyen unsurlar arasında bulundu.
El Salvador, Bitcoin'i yasallaştırdı
Kripto para yasaklarıyla dikkat çeken Çin başta olmak üzere çeşitli ülkelerde son zamanların gündem konusu olan kripto para alım-satımını ve madenciliğini "olumsuz" şekilde etkileyen gelişmelere karşılık, Orta Amerika ülkesi El Salvador, Haziran ayı içerisinde alınan kararla gündemden düşmeyen kripto para birimi Bitcoin'in mecliste yasallaşmasından sonra dünyada dijital paranın resmi olarak kabul edildiği ilk ülke olmuş oldu.
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, nüfusun yüzde 70'lik kısmının finansal hizmetlere erişiminin olmadığını, sık sık gündeme gelen kripto para birimiyle banka hesabı olmayan nüfusun finansal olanaklara kazanacağını bildirdi. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, kripto para birimi Bitcoin'le ilgili karardan sonra El Salvador'un dünyanın en önemli kripto para merkezleri arasında yer alacağını bildirdi.
Yaşamını yurt dışında sürdüren El Salvadorluların ülkelerine senede 6 milyar dolar gönderdiklerini dile getiren El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, kripto para birimi Bitcoin ile para transferini kolaylaştırmış olacaklarını ve bir milyondan çok düşük gelirli ailenin yaşanan bu değişiklikten yararlanacağını bildirdi.
Bunlar dışında El Salvador'da yönetim, kripto para birimi Bitcoin madenciliği için jeotermal enerjinin kullanılabilmesi için çağrı yaptı.
ABD, Kanada, İsveç ve Arjantin'in Bitcoin madenciliğindeki payı artacak mı?
Son zamanların gündem konuları arasında yer alan Bitcoin'e yönelik küresel ölçekteki bu gelişmeler, kripto para birimi Bitcoin'in değerinin dışında Bitcoin ağının işlem gücünün ölçüm birimi olan "hash oranına" da oldukça etki etiyor. Kripto para birimi Bitcoin'in hash oranı, yasaklarla gündeme gelen Çin'deki madencilik faaliyetindeki ciddi düşüşten sonra da son 13 ayın en düşük seviyelerine geldi.
Blockchaincom'un tarafından açıklanan verilere göre, 14 Mayıs 2021 tarihinde 180,6 TH/s olan kripto para birimi Bitcoin'in hash oranı, dün 90,8 TH/s seviyesindeydi. Yaşanan bu düşüş, kripto para birimi Bitcoin'le ilgili olarak gerçekleşen gelişmelerin hash oranına etkisini de ortaya çıkardı.
Hash oranına benzer olarak, günlük onaylı toplam işlem sayısı da kripto para birimi Bitcoin'le ilgili gelişmelerden oldukça etkilenmiş oldu. Bu yılın başında kripto para birimi Bitcoin ağında günde 400 binin üstünde onaylı işlem gerçekleştirilirken, son dönemlerde 200 binli seviyelerde işlem yapılıyor.
Kamuoyu tarafından kripto para birimi Bitcoin'in genel olarak değeri yoğun şekilde izlense de "hash oranı" gibi göstergelerde meydana gelen değişim, makro ölçekte kripto para dengelerinin biçimlenmesinde meydana getirilen politikaların ve alınan kararların rolünü ortaya çıkarıyor.
Bloombergcom'un haberine göre, kripto para madenciliğiyle ilgili yoğun bazı tedbirler alan Çin'in kripto para birimi Bitcoin madenciliğindeki yüzde 65'lik payının 2021 yılı sonunda yüzde 50'nin altına düşmesi ve yine buna karşılık olarak; ABD, Kanada, İsveç ve Arjantin'in payının artması bekleniyor.