15 / 05 / 2024

Borsada son zamanların en büyük manipülasyonu

Borsada son zamanların en büyük manipülasyonu

Borsada son iki ayda gerek iktidarın tavsiyeleriyle gerek de bireysel girişimlerle batanların sayısı artamaya başladı. Bankacılık hisselerindeki rüzgar bir anda tersine dönerken manipülasyonların kurbanı ise küçük yatırımcılar oldu.



VİOP, en temel ifadeyle vadeli işlem sözleşmelerinin alınıp satıldığı organize piyasalar olarak biliniyor.
VİOP’daki kaldıraç oranlarıyla birlikte son iki ayda yaşananları işin uzmanları şöyle özetliyor:

Banka hisselerinde borsa tarihinde görülmemiş manipülasyonun öncüleri önce banka hisselerinde spot piyasadan fiyat yükseltmeden bir kısım hisseleri toplayarak tahtanın boşluğunu aldılar. 

VİOP’da kaldıraç kullanmanın avantajıyla yatırımcılar teorik fiyatın üstünde uzun pozisyon almaya başlıyorlar ve bu durumda faiz oranları arasında da fark oluşuyor.

Bu arada spot piyasayla vadeli piyasa arasındaki tuhaf faizi fark eden bir kısım piyasa oyuncuları, VİOP’da tek taraflı kısa pozisyonu alıyorlar. Bunlar bu manipülasyonun ilk batanları sıfatıyla en büyük kurbanları oluyor. Bu batanlardan kazanılan parayla senaryonun failleri yeni uzun pozisyonlar açıyorlar faizi de yükselterek.

Bu sistem spotta yüklü hisse sahibi hisse yatırımcılarının hızlı satışa geçmedikleri sürece kendi kendine yürüyen bir sistem, ta ki bir banka munzam sandığı ya da bir yatırım fonunun ani ve yüklü satışına kadar. Nitekim hafta ortasında yaşanan da bu oldu.

 

Editörün notu: Bu haber bir yatırım tavsiyesi değildir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön