13 / 05 / 2024

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı rüzgarı: En çok hangi hisselerden alım yapıyorlar?

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı rüzgarı: En çok hangi hisselerden alım yapıyorlar?

Borsa İstanbul'da yabancıların en çok alım yaptığı hisseler ile yabancı çıkışı yaşanan hisseler belli oldu. İşte ayrıntılar...



Dünya Gazetesi Ufuk Korcan, yabancıların son 1 ayda yaklaşık 1.5 milyar dolarlık net hisse senedi alımı yaptığını belirtti ve "1 Haziran’da yüzde 27.44 seviyesinde olan hisse senedi piyasasında ki yabancı payı yüzde 29.41’e çıktı" açıklamasında bulundu. 

Fakat yapılan alım tutarı ve yabancı paynın geçen senelerdeki rakamlardan daha düşük olduğunu vurgulayan Ufuk Korcan, "Yabancıların ekonomi yönetiminde yaşanan ‘makas değişikliği’ ile ortaya çıkabilecek fırsatları kaçırmak istemedikleri ancak gelişmelere temkinli yaklaştıkları izlenimi var" değerlendirmesini yaptı. 

Borsa İstanbul da yabancı yatırımcı rüzgarı: En çok hangi hisselerden alım yapıyorlar?

Tofaş Oto hissesi zirvede 

Yabancı yatırımcıların son aylarda en çok hangi hisse senetlerinde alıcı hangi hisse senetlerinde satıcı konumunda olduğu da merak ediliyor. 

Ufuk Korcan, yazısında bu konuyla ilgili Halk Yatırım'ın bir rapor yayımladığını belirterek, "Rapora göre son 3 ayda yabancı payının en fazla arttığı hisse senedi Tofaş Oto oldu" ifadelerine yer verdi. 

18 Temmuz itibarıyla Tofaş hisselerinde yüzde 44.39 olan yabancı payında son 3 ayda 11 puan, son 1 ayda ise 5 puanlık yükseliş olduğunu aktaran Korcan,  "Koç Holding’te yabancı payı 3 ayda 6.8 puan artarak yüzde 58.74’e çıktı. 1 Temmuz’da BIST 30 Endeksi’ne dahil olan Astor’da ise yabancı payı 3 ayda 4.2 puan artarken son 1 ayda 2.2 puan azaldı" dedi.

Ayrıca, Gübre Fabrikaları, Akbank, THY, Ford Otosan, İş Bankası C, Yapı Kredi Bankası, BİM, Sabancı Holding, Petkim de yine  yabancı payı artan BIST 30 hisseleri  şeklinde belirtildi.

Borsa İstanbul da yabancı yatırımcı rüzgarı: En çok hangi hisselerden alım yapıyorlar?

Hangi hisselerden yabancı çıkışı var?

Ufuk Korcan, söz konusu yazısında "Son 3 aylık periyotta yabancı payı düşen hisseler listesinde üst sırada Alarko Holding var. Alarko Holding’te yabancı payı 3 ayda 6.5 puan azalarak yüzde 9.51’e inmiş durumda. TAV hisselerindeki yabancı payı ise 3 ayda 5.7 puan azaldı" bilgilerini de paylaştı. 

Pegasus hisselerinde 3 ayda 5.27 puan azalan yabancı payının ise son 1 ayda 1.5 puan arttığını dile geiten Korcan, "Rapordaki verilere bakıldığında son 1 ayda yabancı payının düştüğü hisse sayısı oldukça az. Yani yabancılar temmuz ayında neredeyse tüm BIST 300 hisselerinde alıcı konumunda"  diyerek açıklamasını tamamladı. 

Dolar uçtu temmuz zammı buhar oldu! Asgari ücret cebe girmeden eridi!

İstanbul’da büyük dönüşüm başlıyor! Rezerv alanlar tek tek belirlendi, 350 bin yeni konut yapılacak!

Çiftçilerden mazot ve enerjiden vergiler kaldırılsın talebi! Tarımda mazot indirimi geliyor mu? 

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön