15 / 05 / 2024

Borsada neler yaşandı?

Borsada neler yaşandı?

Borsa İstanbul’da yüksek kaldıraçlı hamlelerin tersine dönmesinin yüksek teminat ihtiyacına neden olmasıyla başlayan ilk vadeli işlem krizi piyasa mekanizmasının içinde çözülmeye çalışılıyor.



Her ne kadar toplantıdan somut bir adım çıkmasa da kamunun devreye girmesinin verdiği psikolojik etki ile dün borsada dalgalı bir seyre yol açtı. Spot piyasa fiyatının altında vadeli fiyatlamalarıyla hem şirketler hem yatırımcılar hisseleri ellerinden zararına çıkarmaya çabalarken uzmanlar borsada temizlik operasyonunun başlatıldığı yorumlarını yaptı.

BU SÜREÇTE ÖNE ÇIKAN HİSSELER

5 Temmuz ve 13 Eylül tarihleri arasında yaklaşık yüzde 170 oranında olağanüstü yükseliş kaydeden bankacılık endeksi, 12 Eylül’deki tepeden bu yana yüzde 35’in üzerinde, BİST100 endeksleri ise yüzde 12 düşüş kaydetti. Rüzgar tersine döndü ve tavan tavan giden hisseler bir anda taban taban oldular. 

Özellikle de dört banka hissesi bu son dönemde en çok değer kaybedenlerin başında geldi. Yükseliş döneminde de iki kamu bankası hisselerde başı çekiyordu. 

Düşüşte ise Halkbank, Vakıfbank, TSKB ve Şekerbank hisseleri öne çıktı. Konuya ilişkin bilgi veren bazı piyasa uzmanları yükseliş döneminde bazı aracı kurum ve yatırımcıların özellikle iki kamu bankasından yoğun alım ve kaldıraçlı işlem gerçekleştirdiğine dikkat çekti. 

4 banka hissesinin yanı sıra İş GYO hisseleri de yoğun işlem yapılan ve son dönemde sert düşen hisseler arasında yer aldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön