21 / 05 / 2024

Borsaya girmek tehlikeli mi? Hisse senedi almak mantıklı mı?

Borsaya girmek tehlikeli mi? Hisse senedi almak mantıklı mı?

Borsa her gün yeni bir rekora imza atıyor. Uzmanlar KKM ve döviz hesaplarından çözülmeler olduğu ve yatırımcının da borsaya yöneldiğini söylüyor. Peki hisse senedi almak mantıklı mı? Borsa kimler için neden tehlikeli? İşte SASA ve Hektaş örnekleriyle borsanın dikenli yanları...



Elindeki parayı enflasyondan korumak isteyenlerin "Borsada hisse almak mantıklı mı?" diye sorduğunu kaydeden Özdemir, diğer yatırım araçlarıyla ilgili şunları söyledi:

-Enflasyon yüzde 85

-Mevduat faizi yüzde 17 ile 22 arasında

-Dolar, kamu bankalarının operasyonlarıyla hareket etmiyor

-Altın uluslararası piyasalar nedeniyle hareketsiz

-Konut zaten balon nedeniyle alınamayacak durumda

Halka arz ile gelenler

Bütün bu veriler ışığında enflasyon karşısında parasını korumak isteyenlerin gözünü kapalı borsaya girdiğini dile getiren Özdemir, borsaya girenlerin ikiye ayrıldığını; birinci grupta halka arz ile girenlerin ikinci grupta ise tüyo ile hareket edenlerin olduğunu ifade etti.

Halk arzlarla borsaya girenlerin ciddi şekilde mağdur olduğunu ifade eden Özdemir, halka arzlarda bu yatırımcıların hisse senetlerini yüzde 50 daha yukardan aldıklarını, aldıkları an da kaybettiklerini savundu.

Tüyo ile hareket edenler...

Tüyo ile hareket edenlerin de finansal okur yazarlıkları olmadığı için sosyal medyadaki fenomenlerden ya da eş dosttan aldıkları tüyo ile alım yaptıklarını ve sonuçta yine hüsrana uğradıklarını ifade etti.

Son mağduriyetin SASA ve Hektaş hisse senetlerinde yaşandığına işaret eden Özdemir, SASA'nın piyasa değerinin Koç Holding ve Sabancı Holding'in tamamının piyasa değerinden de fazla olduğuna dikkat çekti. Koç Holding'in piyasa değerinin 178 milyar,  Sabancı Holding ise 80 milyar oldunu toplamda bu iki holdingin piyasar değeri 260 milyar civarındayken polyester üretimi yapan SASA'nın piyasa değerinin 420 milyar olduğuna vurgu yaptı.

Uzmanların küçük yatırımcıları uyarmalarına rağmen sosyal medyadan hissenin daha da yükseleceğine işaret eden paylaşımlar yapıldığını ifade eden Özdemir, son bir yılda yüzde 1000 prim yapan hissenin 180 lira seviyesinden girdiklerini  kaydetti. Aynı şeyin Hektaş'ta da olduğunu belirten Özdemir, bu iki hissenin de kağıttan kule gibi çöktüğünü ve küçük yatırımcının altında kaldığını ifade etti.

55 milyar lira buhar oldu

Son 1 haftada sadece 4 hissenin piyasa değerinde 55 milyar liralık değer kaybı olduğunu belirten Özdemir, "Bu şu anlama geliyor: Bu hisselere yatırım yapanların 55 milyar lirası buhar oldu" ifadesini kullandı.

İktidarın ekonomi politikaları yüzünden vatandaşın çaresiz sorsaya girdiğini savunan Özdemir, bu çaresizliğin borsada daha çok batış hikayelerinin yazılmasına neden olacağını ileri sürdü.

 

Borsa durmak bilmiyor! Bir rekor daha

Altın mı? Borsa mı? Döviz mi? Mevduat mı? KKM'den çıkan para nereye gidecek?

'Kriptodan dayak yiyenler Borsa'ya geldi. Borsada kripto benzeri bir hareketlilik yaşanıyor'

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön