08 / 05 / 2024

Buğday fiyatları artacak! Tarım emtialarında El Nino ve Tahıl Koridoru depremi! 

Buğday fiyatları artacak! Tarım emtialarında El Nino ve Tahıl Koridoru depremi! 

Tarım emtia ürünlerinde geçen hafta yaşanan yükselişe dikkat çeken Emtia Uzmanı Haluk İzzet Mutlu, El Nino hava olayı ile Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmama ihtimalinin fiyatları yükselteceğini belirtti. 



Arpa, buğday ve fasulye gibi yaşamsal gıdalarda daha iyi mahsul alınması için iklim olaylarından önce toprağın yağmurla beslenmesi gerekir" ifadelerine yer verdi ve bunun olmadığına dikkat çekti. 

Sorunun küresel bir sorun olduğunun altını çizerek, ülkemizi de işaret etti ve "İç Ege, İç Akdeniz ve Anadolu’nun iç bölgelerinde buğday ekimi yapılamadı. Zaten tüm dünyada bir sorun yaşanıyordu" şeklinde konuştu. 

Buğday fiyatları artacak! Tarım emtialarında El Nino ve Tahıl Koridoru depremi! 

Mutlu işte bu noktada, özellikle buğdaydaki arz, talep ve stok durumlarının incelenmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Şu anda dünyanın çeşitli noktalarındaki silolarda 13-14 milyon ton buğday bekliyor. Eğer arz, talebe yetişemezse, stoklardaki buğday piyasaya sürülecektir" açıklamasında bulundu ve bunun da fiyatları yükselteceğinin altını çizdi. 

Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmamasını da fiyat yükselişi için ikinci bir risk şeklinde gördüğünün altını çizdi ve "Ekilemeyen alanların etkisi ne kadar olacak onu görmek lazım. Ne yazık ki, fiyatları yukarı iten etkenler artıyor" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Sanayi üretimi Mayıs ayında aylık yüzde 1,1 artarken, yıllık yüzde 0,2 azaldı!

Memura seyyanen zam 14-15 günlük fark hangi tarihte hesaplara yatacak?

Borsa İstanbul güne nasıl başladı? BIST 100 yükseldi mi? Yatırımcılar bu rakamlara göz atın!

 


Geri Dön