28 / 04 / 2024

Bursa'da kentsel dönüşüm ne durumda?

Bursa'da kentsel dönüşüm ne durumda?

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Hakkı Edebali ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in Bursa'daki kentsel dönüşüm açıklamaları...



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe kentsel dönüşüm modern şehirler için büyük önem taşıyan bir konu diyerek dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu. 


Bursa da kentsel dönüşüm ne durumda?


Bursa Büyükşehir Belediye Başanı Recep Altepe: 

"Türkiye’de kentsel dönüşüm, modern şehirlerin oluşumu için büyük önem taşıyan bir konu. ‘Kentsel Dönüşüm’ Türkiye’nin en önemli gündemleri arasında ve günümüzde en büyük ihtiyaç ama söylendiği gibi kolay yapılamıyor. Bu noktada Kentsel Dönüşümde devlet, vatandaş ve özel sektör birlikte hareket etmeli. Toplumda kentsel dönüşüm algısında sıkıntı olabiliyor. Vatandaşlarımızın bu konuda daha da bilinçli olmaları, kentsel dönüşümü talep etmeleri gerekiyor. Son yıllarda Bursa’da kentsel dönüşümde ciddi adımlar atıldı, atılıyor. Bizler binaları yıkıp yerine park yapıyoruz, kentte düzenlenmiş yeşil alan oranını arttırıyoruz. Kentsel dönüşümde de vatandaşlarımızın refahına, huzurlu ve güvenli yaşam alanlarına yönelik adımlar atalım istiyoruz. Bu noktada da önce vatandaşın bilinçlenmesi gerekiyor. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Halkın harekete geçmesi, sitelerden dönüşüm talepleri gelmesi lazım. Şu anki görüntüde herkes, kaderine razı görünüyor. Bu olmaz, önce herkes önlemini almalı. Vatandaş bilinçlenirse kentsel dönüşümün de önü açılır, kentin değeri artar.Bursa’nm her köşesinde dönüşümün yaşanıyor. Kentsel dönüşümle ilgili yeni stadyum ile Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) gibi örnek uygulamalara ihtiyaç var. Bursa’da güzel işler yapmak heyecan veriyor. Sahip olduğu özelliklerle dünyaya örnek gösterilen kentlerin başında gelen Bursa, kentsel dönüşümde de örnek olsun istiyoruz."


Bursa da kentsel dönüşüm ne durumda?


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar: 

"Osmangazi Belediyesi olarak Kentsel Dönüşüm konusuna büyük önem veriyoruz ve bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Osmangazi’nin 10 farklı bölgesinde kentsel dönüşüm uygulama alanı belirledik. Bunlardan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projemizin 1. etap 1. kısım ihalesini tamamladık ve ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzaladık. Kısa süre içerisinde ilk kazmayı vurarak Bursa’nın dönüşümü Osmangazi’den başlatacağız. Kentsel dönüşüm konusunda belediyeler ciddi çalışmalar yürütseler de dönüşümü geniş alanlara yayabilmek için mutlaka özel sektörün de sürece dahil olması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda kentsel dönüşüm uygulamaları konusunda en çok  TOKİ  biliniyordu. Hemen her belediye kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirmek için TOKİ’yi bekliyordu. Artık özel sektör eliyle kentsel dönüşüm uygulamaları gerçekleşmeli. Kamunun, yerel yönetimler olarak bizlerin, özel sektörün önünü açacak çalışmaları gerçekleştirmesi gerekiyor."


Bursa da kentsel dönüşüm ne durumda?


Yıldırım Belediye Başkanı Hakkı Edebali:

"Yıldırım’da kentsel dönüşümü bir tercih değil, zorunluluk olarak görüyoruz. Bundan dolayı, 5 temel unsurdan oluşan ve zaman kaybetmeden hayata geçirdiğimiz Yıldırım Kentsel Dönüşüm Master Planımızla; mekânsal dönüşüm üe üçenin değerini arttıracağız. Kentsel dönüşümün sosyal boyutu kadar ekonomik yönünü de önemsiyoruz. Rekabetin çok yoğun olduğu bir dünyada, Yıldırım’a yeni sermaye ve istihdamı çekebilmek için Yıldırım’m ekonomisini daha güçlü bir duruma getirmeliyiz. Bunun yolu da kentsel dönüşümden geçiyor. Değirmenlikızık ve 75. Yıl Mahallelerimizden başlattığımız dönüşümü ilçemizin bütününde hayata geçirerek ekonomik ve sosyal yönden daha gelişmiş bir ilçe hayata geçireceğiz. Kentsel dönüşüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaş, yüklenici firmalar ve belediyemizden oluşan 4 aktörle gerçekleştirilecek. Bu noktada da yüklenici firmaların yani özel sektörün rolü oldukça büyük. İlçemize çağ atlatacak kentsel dönüşümde özel sektöre önemli görevler düşüyor. Yine en az bu kadar önemlisi vatandaşın rızası. Biz de belediye olarak arada koordinasyonu sağlıyoruz ve herkesin daha güzel bir Yıldırım’da daha mutlu yaşaması için çalışıyoruz."


Bursa da kentsel dönüşüm ne durumda?


Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey:

"Kentler sadece bugünü yaşamaz geleceğe kültürel bir miras taşırlar. Kentsel yenilemeyi yaparken, bugünün kentinde yaşadığımız sorunları bilimsel boyutta değerlendirerek yapılabilirlik çerçevesinde geleceğin kentlerini en iyi şekilde oluşturmak belediyeler açısından önemli bir sorumluluktur. Biz Nilüfer Belediyesi olarak bu sorumluluğun bilinciyle öncelikle halkın nitelikli, sağlıklı yapılarda yaşamasını sağlayacak çalışmaları esas alıyoruz. Amacımız kentsel yenilemede kamunun, vatandaşın ve özel sektörün ortak yarar ilkesinde buluşmasını sağlamaktır. Bu üç etkenden birinin eksik olması onayladığımız bir durum değildir. Şu anda Nilüfer’de katılımcı bir anlayış çerçevesinde Esentepe ve Ataevler Mahallelerimizde Mahalle Komitelerimizin ve vatandaşların yer aldığı paylaşım toplantıları ve fikir alışverişleri sonucu kentsel yenilemeye yönelik ilk adımları atmış bulunmaktayız. Bizim için her zaman önce insandır. Kentsel yenileme bölgelerinde yaşayacak vatandaşlarımızın mutluluğu da dolayısıyla önceliğimizdir."


Konut Yapı


Geri Dön