09 / 05 / 2024

Büyük İstanbul depreminde tsunami olacak mı? Senaryo hazırlandı! İstanbul'un tsunami tehlikesi belli oldu!

Büyük İstanbul depreminde tsunami olacak mı? Senaryo hazırlandı! İstanbul'un tsunami tehlikesi belli oldu!

İstanbul'da olası bir depremin 7'nin üzerinde olması halinde 'çökme' ile yaşanacak tsunami senaryosu hazırlandı. İstanbul'un tsunami tehlikesi belli oldu. 



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, modele göre yaklaşık 4 dakika sonra suyun gelmeye başladığına vurgu yaptı. 

"Bütün göller aktif fayın üzerinde. 500 yılda bir 7.5 şiddetinde bir kırılma bekliyoruz" açıklamasında bulunan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, senede 7 milimetre çökmeden kaynaklı, 500 senede 3 metre çökme yaşanmasının muhtemel olduğunu belirtti. 

Büyük İstanbul depreminde tsunami olacak mı? Senaryo hazırlandı! İstanbul un tsunami tehlikesi belli oldu!

"Bu durumda, kıyılarda tarihi dönemde yaşanan su hareketleri yine olabilecektir" diye konuşan Hüseyin Öztürk, bu durumu ODTÜ’de bir hoca ile modellediklerini aktardı ve henüz daha yayına sokmadıklarını, ilk defa birkaç senaryoyu gösterdiğini dile getirdi.

"Çınarcık Çukuru kırılırsa ne olacak, Orta Çukur kırılırsa ne olacak. İkisi beraber kırılırsa ne olur. Bizim modele göre, 2, 4, 6, 10 dakika süreyle su basmalarının nerelerde etkili olacağı gösteriliyor" diye konuşan Öztürk, depremle beraber büyük bir su çekilmesi yaşanacağının altını çizdi ve Çınarcık ve Büyükada ortasında çökme olacağını belirtti. 

120 kilometre uzunluğunda, 20 kilometre eninde yaklaşık 3 metre boyunda bir çökmeden bahsettiğini vurgulayan Öztürk, asimetrik çökerse daha kötü olacağını dile getirdi ve buna göre 4 dakika sonra suların gelmeye başlayacağını söyledi. 

Büyük İstanbul depreminde tsunami olacak mı? Senaryo hazırlandı! İstanbul un tsunami tehlikesi belli oldu!

"Esas 8-10 dakikada kıyılar bir su hareketine maruz kalacak" diye konuşan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Haliç Körfezi’nin daha çok etkileneceğine dikkat çekerek "Çalışmaya göre 10 dakika sonra kıyılara dalganın geldiğini görülüyor" dedi. 

ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet de konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Marmara’da şu ana kadar farklı tsunami senaryoları düşünüldü. Bunlardan bir kısmı sismik ya da fayın ve depremin oluşturabileceği heyelan ile oluşabilecek bir senaryo" ifadelerine yer verdi. 

"Deprem olduktan sonra çökme olursa, 10-20 dakika sonra denizde oluşan dalga nasıl bir hareket yapacak, onları gösteren çizimleri sunduk" diyen Cevdet, İBB için hazırlanmış olan sonuçlarla bu çalışmanın karşılaştırılacağını aktardı. 

İstanbul depreminde iletişim kesilir mi? GSM şirketlerinden İstanbul depremi açıklaması: 'Biz o işin altından kalkmayız'

TOKİ Silivri ve Çatalca kura sonuçları tek tek belli oluyor! TOKİ İstanbul kuralarında son dakika!

YKS deprem bölgesinde yapılacak mı? ÖSYM'den binlerce öğrenciyi ilgilendiren açıklama geldi! Sınav yerleri belli oldu!


Geri Dön