18 / 05 / 2024

CHP'li Müzeyyen Şevkin sordu: Kaç konut teslim edilecek? Murat Kurum 653 bin, Bakan Özhaseki 75 bin dedi! Hangisi doğru?

CHP'li Müzeyyen Şevkin sordu: Kaç konut teslim edilecek? Murat Kurum 653 bin, Bakan Özhaseki 75 bin dedi! Hangisi doğru?

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM'de gerçekleştirdiği basın toplantısında depremden sonra ağır ve orta hasarlı yapıların yıkımı ile konut teslimlerinde tam bir kaos ve çelişki yaşandığını dile getirdi. 



 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Adana  Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ağır ve orta hasarlı konutların kaderine terk edildiğini dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı gerçekleştiren Dr. Şevkin, 11 şehirde yaşamı felç eden, 53 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği, pek çok insanın hâlâ kayıp olduğu depremler sebebiyle mağdur olan insanların konut sorunu yaşadığını söyledi.

CHP li Müzeyyen Şevkin sordu: Kaç konut teslim edilecek? Murat Kurum 653 bin, Bakan Özhaseki 75 bin dedi! Hangisi doğru?

Küçüksaat'te yer alan habere göre açıklamasında geçtiğimiz aylarda gündemden düşmeyen konut teslim sayısı ile süresinde çelişkili açıklamalar yapıldığını dile getiren Dr. Şevkin, eski Bakan Murat Kurum'un bir sene içinde 653 bin bağımsız bölümü teslim edileceğini kaydettiğini fakat mevcut Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de depremin 1.  yıldönümünde yaptığı açıklamada 75 bin deprem konutunun iki ayda teslim edileceğini dile getirdiğini kaydetti.


"VAAT GERÇEKLEŞİRSE KONUTLARIN 5'TE BİRİ TESLİM EDİLMİŞ OLACAK"

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporuna göre deprem bölgesinde acil yıkılması gerekli olan ağır hasarlı ve yıkılmış konut sayısının 518 bin 9 olduğunu anımsatan CHP'li Dr. Şevkin, "Görüyorsunuz ki deprem konutları vaadinde sayı giderek azalıyor. Eğer son bakanın son vaadi gerçekleşirse konutların ancak 5'te birlik kısmı teslim edilmiş olacak. Hangi kentte şu ana kadar kaç konut teslim edildiğine dair net bir veri olmamakla beraber deprem şehirleri arasında yer alan Adana'da bugüne kadar hiçbir konutun teslim edilmediğini de belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan deprem sonrası yapılan açıklamada ağır hasarlı yapılarla beraber orta hasarlı yapıların da yıkılacağının kaydedildiğini fakat orta hasarlı binaların kaderine terk edildiğini dile getiren Dr. Şevkin, "Depremlerin üzerinden 14 ay geçti. Adana ilinde ağır ve orta hasarlı yapıların büyük bir bölümü kaderine terk edilmiş halde. 6 binden çok hasarlı binanın yer aldığı şehirde, orta hasarlı olduğu bildirilen binaların bazılarının altındaki işletmeler faaliyetlerini sürdürüyor. Biz şunu biliyoruz ki; deprem sonrası bina kontrolleri gözlemsel olarak yapıldı. Hasar dereceleri ölçüldü. Orta veya ağır ya da hafif ya da hasarsız şekilde  derecelendirildi. Bu şekliyle yapıların depreme karşı dayanıklı olup olmadığını tespit etmek mümkün değil" dedi.

 

2021'den bu yana konut fiyatları yüzde 611 arttı! 

Özyurtlar Ödül İstanbul'dan evlerini alamayan konut mağdurları eylem yapacak! 14 yıldır bitmeyen proje!

Kağıthane Genyap Loft'ta 5 milyon 500 bin liradan başlayan fiyatlarla!


Geri Dön