13 / 05 / 2024

Daha iyi bir bina yönetmeliği Maraş'taki depremin etkisini azaltır mıydı? Washington Post'tan deprem analizi!

Daha iyi bir bina yönetmeliği Maraş'taki depremin etkisini azaltır mıydı? Washington Post'tan deprem analizi!

Dünyanın onlarca ülkesinden Türkiye'ye yardım ekipleri ve erzak yollanırken; ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post tarafından yapılan geniş çaplı analizde depremin neden bu kadar ölümcül olduğu bir bir sıralandı. İşte ayrıntılar...



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Washington Post’tan Carolyn Johnson’ın kaleme aldığı son dakika analizinde, "Depremden 11 dakika sonra 6.7 büyüklüğünde bir deprem oldu ve 13 sularında ise ilk depremin yakınlarında 7.5 büyüklüğünde başka bir deprem oldu" ifadelerine yer verildi ve bu depremin neden bu kadar ölümcül olduğu da değerlendirildi. 

Ölüm sayısının yükselmesinin bazı nedenlere bağlı olduğuna dikkat çekilen makalede, "Depremin büyüklüğü, depremin yüzeye yakın bir noktada meydana gelmesi ve insanların yaşadığı yerleşim birimine yakınlığı. Pazartesi günkü deprem yerin 17 kilometre derinliğinde meydana geldi" açıklamasına yer verildi ve bu nedenle sismik dalgaların binalar ile yüzeydeki insanlara ulaşmak için çok uzun yol kat etmediğinin, çok daha sert bir sarsıntı yaşattığının altı çizildi. 

Daha iyi bir bina yönetmeliği Maraş taki depremin etkisini azaltır mıydı? Washington Post tan deprem analizi!

Depremden sonraki artçıların da çok şiddetli olduğu ve bunların süreceğine de vurgu yapıldı.

Washington Post’tan Carolyn Johnson’ın kaleme aldığı depremle ilgili analizde, Türkiye’deki bina yönetmeliği de mercek altına alındı ve bu kapsamda 'Daha iyi bir bina yönetmeliği yardımcı olur muydu?' sorusu soruldu. 

"ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) bu bölgedeki insanların yaşadığı binaların destekleyici yapılara sahip olmasına rağmen depreme karşı hassas olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. USGS, güçlendirilmemiş tuğla ve alçak katlı beton yapıların risk altında olduğunu belirtmişti" denilen makalede, bu materyallerin sallantıya karşı çok sert olduğuna ve eğileceğine dikkat çekildi. 

Bunun da felakete neden olabileceğinin belirtildiği vurgulandı. 

Daha iyi bir bina yönetmeliği Maraş taki depremin etkisini azaltır mıydı? Washington Post tan deprem analizi!

Washington Post yayınlanan kapsamlı analizde, "Daha iyi bir bina yönetmeliği bu sığ 7.8 şiddetindeki depremde yardımcı olabilirdi. Bu bölge kuzeyde olduğu gibi bu kadar büyük depremleri yaşamıyor" ifadeleri kullanıldı. 

Deprem bölgesinden kahreden bilanço! İşte an itibarıyla can kaybı ve yaralı sayısı!

Yatırımcılar dikkat! SPK’dan depremin ardından yeni kararlar geldi!

Maraş depreminden sonra İstanbul'da deprem bekleniyor mu? İki deprem profesöründen korkutan uyarı!

Zorunlu deprem sigortası ve DASK hangi zararları karşılar? Kalem kalem açıklandı! 


Geri Dön