18 / 05 / 2024

Dev banka zor günler geçiriyor! Herkes parasını çekmeye başladı

Dev banka zor günler geçiriyor! Herkes parasını çekmeye başladı

Zor durumda olan ve son dönemde sık sık Lehman Brothers benzetmesi yapılan İsviçreli banka Credit Suisse'de büyük özel bankacılık müşterilerinin bir kısmının bankadan paralarını çektikleri öğrenildi. Öte yandan bankanın kredi notu yine indirildi.



Savcılar Credit Suisse’in bu süreç içerisinde Fransız vergi affı yasasını kötüye kullanarak 65 milyon euro kâr elde ettiğini iddia ediyordu.

Credit Suisse tarafından yapılan açıklamada "bu konunun çözülmesinden memnuniyet duydukları" belirtildi. Uygulanan yaptırımlarda, 123 milyon euroluk kısım cezayı ile 115 milyon euroluk kısımsa tazminat ve faiz ödemeleri içerecek biçimde bölündü.

Credit Suisse, 2016 yılında İtalya'da benzer bir vergi davasını çözmüştü. Bankanın halen Hollanda makamlarında bekleyen bir soruşturması var.

PARASINI ÇEKMEK İSTEYENLERİN HALİ
Paralarını çekmek isteyenler ise şikayetçi. Yüz milyonlarca dolarlık işlem yapan Asya'daki bir aile ofisi, bankanın özel müşteri bölümünde işlem kuyruğu olduğunu aktardı.

Güvence sağlamaya çalışan Credit Suisse banka çalışanları da müşterilerin para kaybı yaşamayacaklarını ama garanti olması açısından paralarını kısa vadeli ABD hazine bonolarına yatırım yapmalarını tavsiye ediyor.

Credit Suisse'in uzun zamandır gündemde olan yeniden yapılandırılmasını nasıl finanse edileceğine dair soruların cevapları ise hâlâ belirsiz. Dün çıkan bazı haberlere göre banka 4.5 milyar frank civarındaki sermaye açığını kapatmak için bazı birimlerini satmaya hazırlanıyor.

Satılması düşünülen birimler arasında Zürih borsasını yöneten SIX Group'taki hisseler, borsada işlem gören bir İspanyol yatırım şirketi olan Allfunds'un yüzde 8.6 hissesi, iki uzman İsviçre bankası, Pfandbriefbank ile Bank-Now ve American Express ile bir ortak girişim olan Swisscard yer alıyor. 

Öte yandan stratejik yeniden yapılanma programının sunulmasına iki haftadan az bir süre kala, yöneticiler grubun 50 bin çalışanından 6 binini de işten çıkarmaya hazırlanıyor.

SAVOY OTELİ SATACAK

Credit Suisse, 2019'dan beri Allfunds'ta da hisseye sahip. Geçen yıl halka açılan işletme 7.2 milyar euro piyasa değerinde. Yani Credit Suisse'in yüzde 8.6'lık hissesi 374 milyon frank civarında. Bankanın ayrıca, Zürih'in Paradeplatz'daki genel merkezine bakan iki yüzyıllık oteli Savoy'u satmaya çalıştığı biliniyor. (Sabah)


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön