23 / 12 / 2024

Dijital varlığı olanlar dikkat! Miras bırakılabilir mi?

Dijital varlığı olanlar dikkat! Miras bırakılabilir mi?

Dijital Legacy Association tarafından aktarılan verilere göre; dijital miras konusunda sayılır ölçüde bilinci bulunanların oranı yüzde 50'ye yaklaşırken, yüzde 40'a yakın bir bölümünün kavram hakkında bilgisi az ya da hiçbir bilgiye sahip değil. Peki dijital miras nasıl işliyor? İşte ayrıntılar...



Akıllı cihazların ve dijital servislerin hayatımızda bu kadar fazla yere sahip olması, kişi öldükten sonra söz konusu cihazlarda ve servislerde bulunan verilerin ne olacağı ve sahipliğinin kime geçeceği konusunun da sık sık gündeme gelmesine neden oluyor. Kripto para ve NFT gibi dijital varlıkların bu şekilde değerlendiği bir ortamda dijital miras konusu ayrı bir öneme sahip olurken, işin bir de ölümden sonraki boyutu bulunuyor. 

Fortune Dergisi'nden Levent Daşkıran'ın haberine göre; Dijital Legacy Association tarafından aktarılan verilere göre; dijital miras konusunda sayılır ölçüde bilinci bulunanların oranı yüzde 50'ye yaklaşırken, yüzde 40'a yakın bir bölümünün kavram hakkında bilgisi az ya da hiçbir bilgiye sahip değil. Yani bilinç sahibi olanların oranı azımsanmayacak seviyede ve bu rakam gittikçe yükseliyor. 

Dijital varlığı olanlar dikkat! Miras bırakılabilir mi?

Dijital miras yalnızca bilgisayarda veya kişisel cihazlarda bulunan değil, internet üzerinde yaşayan verilerin tamamı şeklinde bir bütün şeklinde ele alınmalı. Dijital olarak tanımlanan bütün varlıklarınız, örneğin e-posta ve sosyal medya hesapları, banka ve yatırım hesapları, kullandığınız dosya depolama ve bulut hizmetleri, çevrimiçi mağaza veya hizmetlere dair hesaplar, alan adları ve web siteleri, çevrimiçi topluluklara yaptığınız katkılar, kripto para ve NFT gibi varlıkları dijital mirasınıza dahil olarak düşünebilirsiniz.


Geri Dön