16 / 05 / 2024

Dikkat Maliye Bakanlığı açıkladı! 1 Nisan’dan itibaren iş yerlerinde bunu yapmak zorunlu!

Dikkat Maliye Bakanlığı açıkladı! 1 Nisan’dan itibaren iş yerlerinde bunu yapmak zorunlu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, iş yerlerinde kredi kartı okuyucusu bulundurması için düzenleme getirmeyi öngörüyor



POS (satış noktası) cihazı, perakende veya konaklama ortamında işlemleri işlemek için kullanılan bilgisayarlı bir sistemdir. Bu işlemler satışları,  iadeleri, değişimleri ve ödemeleri içerebilir. POS sistemleri tipik olarak bir bilgisayar, bir monitör, bir para çekmecesi, bir yazıcı ve bir barkod tarayıcı içerir. Müşteri ekranı, dokunmatik ekran ve kart okuyucu gibi ek özellikler de içerebilirler.


Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile  mükelleflere, iş yerinde kredi kartı okuyucusu (POS cihazı) bulundurma 
zorunluluğu getirilmesi planlıyor. Zorunluluk getirilecek olan mükelleflerin, bilanço esası ile serbest meslek kazancına göre defteri tutanları içerecek.

Bakanlığın mükelleflerin işlemleri ve finansal işlemlerin izlenmesi, vergiyi çıkaran hadiselerin tespit edilmesi ve kayıt dışılıkla mücadelede önlem  alınması için düzenleme yapacağı eklendi.

Belli şartlarda, tahsilat ve ödemelerin bankalar vesilesiyle yapılması zorunluluk taşırken banka ve kredi kartıyla yapılan alışverişlerin hacminin gün geçtikçe büyüdüğüne dikkat çekildi. İşletmelerin de büyük kısmının tahsilatlarının önemli bölümünü kartlar aracılığıyla yaptığı ifade edildi.

Dikkat Maliye Bakanlığı açıkladı! 1 Nisan’dan itibaren iş yerlerinde bunu yapmak zorunlu!

İşletmeler Müşterilerin Kartla Ödeme Talebine Olumsuz Cevap Veriyor

Tüm bunlara rağmen işletmelerin bazılarında müşterilerin kartla ödeme isteğine negatif cevap aldıklarını ve bu durumunsa mağduriyete yol açtığına dikkat çekti. Söz konusu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı, geliştirilmesi ve katkıda bulunulması 
için kamuoyunun görüşüne açıldığı ifade edildi.

Söz konusu taslağa göre Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına ve serbest meslek kazanca göre defteri tutan mükelleflere, iş yerlerinde POS cihazı bulundurma mecburiyeti getirilmesi planlanıyor. Sorumluluğun öngörülen başlangıç tarihi ise 1 Nisan 2023 olarak bildirildi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön