21 / 05 / 2024

BOTAŞ'tan doğalgaza yüzde 10 zam! Talep Bakanlığa gitti! 

BOTAŞ'tan doğalgaza yüzde 10 zam! Talep Bakanlığa gitti! 

BOTAŞ’ın ekim ayında sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza zam yapmak için çalışmalarında sona geldiği öğrenildi. İşte ayrıntılar...



Dünya'dan Mehmet Kaya, Merve Yiğitcan ve Esra Özarfat'ın haberine göre; gelinen aşamada elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 10’un üzerinde bir zam yapılmasının planladığına dikkat çekildi. 

Konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmasının ekim ayı için  gündemde olmadığına dikkat çekilirken; uygulanacak zammın yalnızca bir tüketim grubuna yüksek oranlı olmaması için dağıtılması ve daha düşük oranlı tutulması yönünde de bir çalışmanın olduğu belirtildi. 

BOTAŞ tan doğalgaza yüzde 10 zam! Talep Bakanlığa gitti!  

Gelinen aşamada, elektrik üretimindeki doğalgaza yapılacak artışın kesin olduğu, diğer tüketim gruplarına da olası senaryolara göre birkaç gün içinde karar verileceği ifade edildi. 

Bilgi veren kaynaklar BOTAŞ’ın kış aylarında tüketimin yükselmesi öncesi finansal anlamda desteklenmesinin gerekli olduğunu aktarıyor. BOTAŞ’ın sübvansiyonlu satışı sebebiyle finansal ihtiyaçlarının büyük kısmı bütçeden borç verilerek karşılanırken, bu kalemde de yüksek tutarlar kaydedildi. 

BOTAŞ’ın kış ayları için LNG ithalatı da yapacak olması sebebiyle Ekim'den itibaren aylık olarak bazı fiyat ayarlamalarının kaçınılmaz olduğuna vurgu yapılıyor.

BOTAŞ tan doğalgaza yüzde 10 zam! Talep Bakanlığa gitti! 

BOTAŞ son olarak Eylül'de sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50,8, KOBİ’lerin kullandığı doğalgaza yüzde 47,6, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20,4 ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza yüzde 49,5 zam uygulamıştı.

Sanayiciler ise dünyada yaşanan enerji krizinin yansımalarının Türkiye’de de ciddi şekilde kendisini gösterdiğine dikkat çekerek, ihracata odaklanmanın en etkili çözüm olacağının altını çiziyor. 

Nilüfer OSB Başkanı Erol Gülmez, konuyla ilgili açıklamasında, "Aynı sorun tüm dünyada var. Hem elektrikte hem doğalgazda maliyetin altında bir sübvansiyon olduğu görülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde zam olacağı anlamı çıkıyor. Bu durum tespiti" ifadelerini kullanırken; Yorglass CEO’su Semavi Yorgancılar da "Bizim de kulağımıza yüzde 15 gibi bir zam olacağı şeklinde duyum geldi. Ortalık çok karışık. Gaz fiyatı artıyor, hammadde fiyatlarında ise dalgalanmalar var, bir kısmı düşüyor, bir kısmı artıyor" açıklamasında bulundu.

Benzin, motorin ve LPG'de şok haber! İndirim olmayacak! Opet, Shell, BP, Total, Petrol Ofisi 28 Eylül 2022 fiyat listesi

Ehliyet ücretlerine zam sinyali! Ehliyeti olmayanlar yandı! Tam 6 bin 500 TL...

Netflix’in ardından BluTV'ye de zam geldi! İşte BluTV 27 Eylül 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön