Ekonomi

Dolar yükseliyor, euro yükselişine ara verdi, sterlin yeniden baskı altında

Dün açıklanan ISM imalat dışı PMI ve hizmet PMI rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi ile ADP özel sektör istihdamda da son ayda artış olması dolardaki düşüşü durdurdu. Dolar yükselirken, euro yükselişe ara verdi sterlin ise tekrar baskı altına girdi. fakat bu düşüş kısa sürerken Endeks bugün 111,50 seviyesine yükseldi

ABD’de imalat sektöründeki zayıflama ve konut kredi faiz oranlarındaki yükseliş dolar endeksinin bu hafta 111 seviyesi altına gerilemesine neden oldu. fakat bu düşüş kısa sürerken Endeks bugün 111,50 seviyesine yükseldi.
Doların tekrar yükselişe geçmesi ile euro yükselişine ara verdi, sterlin ise tekrar baskı altına girdi.

ABD TAHVİL FAİZLERİ 

Geçen hafta yüzde 4,36 ile 15 yılın zirvesine çıkan 2 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4’ün altına geriledi. Fakat faizdeki düşüş olumlu verilerin etkisi ile durdu. Gösterge bugün yüzde 4,18’de.

10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4’e çıkarak 12 yılın zirvesini görmesinin ardından bu hafta içinde yüzde 3,56’ya indi. Bugün ise yüzde 3,77’de.

GÖZLER TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİLERİNE ÇEVRİLDİ

Dün açıklanan ve 208 bin kişi artarak beklentileri aşan ADP verisinden sonra bugün haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.

Önceki hafta 193 bin ile Nisan sonrası en düşük seviyeye gerileyen başvuruların son haftada 200 bin üzerinde olması öngörülüyor.

Başvurularda azalma olması doların gün içi pozitif fiyatlanmasını etkilyebilir. Yarın Eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. Ağustos rakamı 325 bin kişi artış ile beklentiden iyi gelse de bu rakam Kasım sonrası en düşük veri oldu. Eylül beklentileri 250 bin kişi artış olması bekleniyor.

ABD’de hem ekonomik daralma hem de yüksek enflasyon istihdam sektörünü yavaşlattı.  Ancak bu yavaşlama henüz Fed için riskli seviyelerde değil. Son rakamlar Fed’in Kasım ayında 75 baz puanlık faiz artışı beklentisinde belirleyici olacak ve eğer istihdam seti pozitif gelirse dolar tarafındaki iyimserlik yarın da devam edebilir.
 

DOLAR, EURO VE STERLİNDE SON DURUM

Son haftada doların zirveden gerilemesi ile döviz kurlarında hafif toparlanma yaşlandı.

Önemli kurlardan euro/dolar bu hafta 1 denemesi yaptı, ancak alımlar devam edemedi. Euro dolar paritesi bugün 0,99 altında işlem görüyor.

Sterlin/dolar dün 1,16 seviyesini test etti, fakat fiyat bugün 1,1250 yakınında baskılı işlem görüyor. İngiltere Merkez Bankası, finans komitesinin yeni mali politikayı 12 Ekim tarihinde açıklayacağını söyledi.  Geçen haftaya göre sterlin varlıklardaki oynaklık her ne kadar azalsa da yeni bir satış dalgası beklentiler arasında yer alıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İngiltere ekonomisinin 2023 yılında daralma yaşayacağını öngörüyor. Fitch, vergi uygulamasının kamu açığını artıracağını da belirterek İngitere’nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Yastık altında dolar olanlar için flaş açıklama geldi! Net rakam verildi! Dolar 1 yıl sonra bu kadar olacak

Elimizdeki euroları bozduralım mı, bekletelim mi? Herkesin merak ettiği o sorunun yanıtı

Elinde dolar olanlar hemen bakın! Dolar 3 gün sonra bu kadar olacak