Ekonomi

Sterlin dolar ve euroyu solladı geçti

İngiltere'de eski maliye bakanı Kwasi Kwarteng'in görevden alınmasının ardından sert düşüş yaşayan sterlin, atanan yeni bakanın açıklamaları ve İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın ekonomi paketinde daha fazla geri adım atabileceği beklentisi sonrası değer kazandı. Sterlinde tüm gözler İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın türbülans yaratan planlarında atacağı olası geri adımlara çevrildi

İngiltere'de eski maliye bakanı Kwasi Kwarteng'in görevden alınmasından sonra sert düşüşler yaşayan sterlin, atanan yeni bakanın açıklamaları ve İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın ekonomi paketinde daha fazla geri adım atabileceği beklentisi sonrası yükselerek dolar karşısında yüzde 2 değer kazandı.

Sterlinde tüm gözler İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın türbülans yaratan planlarında atacağı olası geri adımlara çevrildi. 

Bu hafta finansal piyasalar tarafından onay alıp alamayacağı açısından İngiltere Başbakanı Liz Truss için kritik gelişmeler olacak. Planladığı vergi indirimlerinden dolayı Truss’ın göreve gelmesinden bu yana sterlin zayıflarken, İngiliz tahvil getirileri uzun yıllar sonra görülmeyen seviyelere yükselmişti.

STERLİNDE NELER OLDU?

Küresel piyasalardaki çalkantı sebebiyle Truss, cuma günü kurumlar vergisi artışını askıya almaktan vazgeçtiklerini açıklamak zorunda kalmıştı.

Eski bakan Kwasi Kwarteng’in 23 Eylül tarihinde açıkladığı borçlarla fonlanacak 45 milyar dolarlık vergi kesintisi öngören ekonomi paketi ile piyasalarda kaos yaşanmış, İngiliz sterlini, Amerikan doları karşısında 1,03 seviyesi tarihin en düşük seviyesine gerilemiş ve İngiltere Merkez Bankası piyasalara müdahale etmişti.

GERİ ADIM ATILDI

Yeni atanan Maliye Bakanı Jeremy Hunt, Truss’ın planladığı vergi indirimleri konusunda daha fazla geri adım atılıp atılmayacağı yönündeki soruya "Hiçbir şey ihtimal dışında değil" cevabını vermişti.

 

STLERLİN DEĞER KAZANDI

Yeni haftanın ilk işlem gününde Truss’ın ekonomi paketinde daha fazla geri adım açıklayabileceği beklentisiyle dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazanan sterlin pozitif seyrine bugün de devam ediyor. Sterlin/dolar paritesi şu dakikalarda 1.1401 seviyesinde değerleniyor.

STERLİN BUGÜN NE KADAR? 19 EKİM 2022 STERLİN KURU

Sterlin 19 Ekim 2022 günü piyasalarda yakından takip ediliyor. Sterlin bugün şu dakikalarda alış fiyatı, 20,82 TL, satış fiyatı ise 20,92 TL'deb işlem görüyor.

Sterlinde son dakika gelişmesi! Sterlin sahalara geri dönüyor

Dolar piyasaları sallamaya devam ediyor! Sterlin ve yen tekrar dip seviyelerde