Ekonomi

İngiltere'de vergi tekrar gündemde, sterlin düşüyor

İngiltere'de vergi indirimi tekrar gündeme geldi. Liz Truss'ın vergi indirimine yönelik konuşmalarından sonra sterlin düşmeye başladı. Son dakika... Sterlin, ABD doları karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti

Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen İngiltere vergi indirim ile ilgili kararın sonuçlandığı düşünülürken, Liz Truss'ın geri çekilen vergi indirimlerinin gelecek zamanda yeniden gelebileceğini ifade etmesi sonucu sterlin düşmeye başladı. Sterlin, ABD doları karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti.

İngiltere hükümetinin yeni lideri Liz Truss, vergileri düşürmenin “ahlaki ve ekonomik olarak yapılması gereken doğru şey” olduğunu ifade etti.

Parti içi kavgaları ve piyasa kargaşasını ateşleyen yüksek gelirlilerden vergilerin düşürülmesini kapsayan paketin gündemden düşmediği İngiltere’de para birimi dolar karşısında bir kez daha değer kaybetmesine neden oldu.

Peki sterlinde neler olmuştu? Sterlin neden tarihi çöküşünü yaşamıştı. Hatırlayalım...

STERLİN TARİHİ ÇÖKÜŞÜNÜ YAŞADI

İngiliz hükümeti 45 milyar sterlin hacmindeki vergi indirim paketini açıkladı ve hemen ardından İngiliz sterlini, dolar karşısında 1.0350 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geldi.


İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, geçtiğimiz haftalarda ülkede toplamı 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını duyurmuştu. Bu da ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki beklentilerin armasına neden oldu sterlinin güçünü kaybetti.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI'NDAN ATAK GELDİ

Geçtiğimiz gülerde İngiltere Merkez Bankası (BoE) piyasadaki düzeni sağlamak için uzun vadeli tahvillerde geçici alım yapılacağını aktarmıştı.

İngiltere Merkez Bankası tahvil alımlarının ilk aşamada ihale başına 5 milyar sterlin tutarında olacağını belirtmişti.  Banka düzenlediği ilk tahvil alım ihalesinde bugün 1 milyar 25 milyon sterlin miktarında tahvil aldı. İhaleye 2 milyar 587 milyon sterlin tutarında teklif geldi. 

BoE, 14 Ekim tarihine kadar gerçekleştireceği tahvil alım ihalelerinde 20 yıl ve üzerindeki vadelerdeki devlet tahvillerini alacak. 

STERLİN NE KADAR? STERLİN BUGÜN KAÇ DOLAR? 6 EKİM 2022 STERLİN KURU

Sterlin bugün alış fiyatı 21,033 TL, satış fiyatı ise 21,138 TL seviysinde işlem görüyor. 

Dolar yükseliyor, euro yükselişine ara verdi, sterlin yeniden baskı altında

S&P açıkladı! Sterlin yerin dibinde şimdi de resesyon!

Sterlinin dibe vurması ile İngiltere harekete geçti! Vergi paketi geri çekildi! Son dakika sterlin kuru