Ekonomi

Sterlinde son dakika gelişmesi! Sterlin sahalara geri dönüyor

İngiltere’nin yeni maliye bakanının yaptığı açıklamalardan sonra sterlin bu sabah İngiltere Başbakanı Truss’ın ekonomi paketinde daha fazla geri adım açıklayabileceği beklentisi ile yükselişe geçti. Sterlin resmen sahalara geri dönüyor. Sterlinde son dakika kritik gelişmeler...  Sterlinde, bugün tüm gözler İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın türbülans yaratan planlarında atacağı olası geri adımlara çevrildi

Yeni haftanın ilk işlemlem gününde sterlin, Truss’ın ekonomi paketinde daha fazla geri adım açıklayabileceği beklentisiyle değer kazandı ve sahalara geri dönmeye hazırlanıyor. 

Sterlinde, bugün tüm gözler İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın türbülans yaratan planlarında atacağı olası geri adımlara çevrildi. Bu hafta, finansal piyasalar tarafından onay alıp alamayacağı açısından İngiltere Başbakanı Liz Truss için kritik gelişmeler yaşanacak.

Planladığı vergi indirimlerinden dolayı Truss’ın göreve gelmesinden bu yana sterlin zayıflarken, İngiliz tahvil getirileri uzun yıllardır görülmeyen seviyelere ulaşmıştı.

Finansal piyasalardaki gelişmelerden dolayı Truss, Cuma günü kurumlar vergisi artışını askıya almaktan vazgeçtiklerini açıkladı. Truss ayrıca piyasalar tarafından şiddetli bir tepki ile karşılanan mini bütçeyi sunan ve 65 milyar sterlinlik acil tahvil alım programını sonlandıracağını duyuran İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) olası piyasa sarsıntısından sorumlu olacağını söyleyen Kwasi Kwarteng’in de görevden ayrılmasını talep etmişti.

GERİ ADIM...

Yeni atanan Maliye Bakanı Jeremy Hunt Pazar günü Truss’ın planladığı vergi indirimleri konusunda daha fazla geri adım atılıp atılmayacağı yönündeki soruya “hiçbir şey ihtimal dışı değil” ifadesini kullandı.

Hunt, BOE’nin de desteğini aldığı anlaşıldı. BOE Başkanı Andrew Bailey, Hunt ile görüştüğünü ve mali politika sürdürülebilirliğinin önemi konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

 Union Bancaire Privee (UBP) SA Küresel FX Strateji Direktörü Peter Kinsella, Hunt’ın BBC’deki açıklamalarının “hafif de olsa daha ihtiyatlı bir mali politika” sinyali verdiğini ve orta vadeli mali planın 31 Ekim tarihinde açıklanmasına kadar sterlini dengelemeye yardımcı olacağını aktardı.


 

STERLİN NE KADAR? STERLİN BUGÜN KAÇ TL? 17 EKİM 2022 STERLİN KURU

Sterlin bugün alış fiyatı 21,0392 TL, satış fiyatı ise 21,1447 TL seviyesinde işlem görüyor. Sterlin bugün yüzde 1,66 değer kazandı.

Dolar piyasaları sallamaya devam ediyor! Sterlin ve yen tekrar dip seviyelerde

İngiltere'de vergi tekrar gündemde, sterlin düşüyor

Dolar yükseliyor, euro yükselişine ara verdi, sterlin yeniden baskı altında