Ekonomi

Sterlinin dibe vurması ile İngiltere harekete geçti! Vergi paketi geri çekildi! Son dakika sterlin kuru

150.000 sterlin üzerindeki gelirler için ödenen en yüksek vergi oranının yüzde 45′ten yüzde 40′a çekilmesini amaçlayan vergi planı sterlinin çökmesi ile geri çekildi.   Truss ve Maliye Bakanı “Vergi paketini geri çekmenin daha mantıklı olacağına karar verdik” dedi

İngiltere vergi planını sterlinin çökmesi üzerine geri çekti. Truss ve Maliye Bakanı “Vergi paketini geri çekmenin daha mantıklı olacağına karar verdik” dedi.

Birleşik Krallık hükümeti Pazartesi günü, halkın tepkisi ve büyük piyasa çalkantılarından sonra açıklanan vergi indirimlerini kadırma kararı aldı. Hamle, “kesinlikle bağlı” olduğunda ısrar eden yeni Başbakan Liz Truss için büyük bir U dönüşünü temsil ediyor.

Mali piyasalar ve halk tarafından pek hoş karşılamayan paketin kaldırılmasını uygun gören , Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng bir tweet ile duyurdu ve “anladık ve dinledik” dedi.

Yeni hükümet, görev süresine sadece haftalar kala bir dizi vergi indirimi açıklaması yaptı. Fakat bunlar mali piyasalar tarafından pek hoş karşılanmadı. 150.000 sterlin üzerindeki gelirler için ödenen en yüksek vergi oranının yüzde 45′ten yüzde 40′a çekilecekti fakat bu uygulama sterlinin çökmesine neden olduğu için kalıdırlma kararı alındı.

STERLİN ÇÖKTÜ

Vergi paketi açıklamaları takip eden günlerde, sterlin tüm zamanların en düşük seviyesine kadar düştü. İpotek anlaşmaları piyasadan çekildi ve Birleşik Krallık devlet tahvilleri tarihi bir oranda satılmaya başladı ve İngiltere Merkez Bankası’nın geçici bir satın alma programı başlatmasına neden oldu.


STERLİN NEDEN ÇÖKTÜ?

Geçtiğimiz günlerde İngiliz sterlini, dolar kuru karşısında 20 yıl aradan sonra en düşük seviyesine kadar düştü. Sterlin/dolar paritesi 1.03 seviyesine kadar düşmüştü. 
İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng tarafınfan geçtiğimiz hafta 50 yılın en büyük vergi kesintisine gidileceğini açıklamasının ardından sterlindeki kayıplar yükselmeye başladı ve sterlindeki düşüşler başladı... 

Vergi indirimi kararının kamu maliyesine zarar vereceği aktarılırken, özellikle Avrupa genelinde yaşanan enerji krizinin etkisi ile birlikte İngiltere’de ekonomik resesyon görülebileceği ihtimali giderek yükseldi. Bu durum sterlinde rekor düşüşlere neden oldu.

STERLİN BUGÜN NE KADAR? STERLİN BUGÜN YÜKSELDİ Mİ?

Sterlin bugün ne kadaR? Sterlin bugün kaç lira? İşte sterlin ile ilgili merak edilenler...

Sterlin bugün 21,022 seviyesinden işlem görüyor. 

Gelecek hafta dolar, euro ve sterlinde neler olacak? Okumadan pozisyon almayın!

Sterlin dolar karşısında güç kazandı! Peki sterlin bugün ne kadar? 30 Eylül 2022 sterlin kuru