Ekonomi

Sterlin neden düşüyor? İşte sterlindeki düşüşün sebebi...

Geçtiğimiz günlerde İngiliz sterlini, ABD dolar kuru karşısında 20 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Sterlin/dolar paritesi 1.03 seviyesine kadar düşmüştü. Peki sterlindeki düşüşün sebebi ne? Sterlin neden düşüyor? İşte düşüşün nedeni...Sterlin/dolar paritesi 1

Geçtiğimiz günlerde İngiliz sterlini, dolar kuru karşısında 20 yıl aradan sonra en düşük seviyesine gerilemişti. Sterlin/dolar paritesi 1.03 seviyesine kadar düşmüştü. Peki sterlindeki düşüşün sebebi ne? Sterlin neden düşüyor? 

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in geçtiğimiz hafta 50 yılın en büyük vergi kesintisine gidileceğini açıklamasının ardından sterlindeki kayıplar yükselmeye başladı ve sterlindeki düşüşler başladı... 

STERLİN NEDEN DÜŞÜYOR?

Vergi indirimi kararının kamu maliyesine zarar vereceği aktarılırken, özellikle Avrupa genelinde yaşanan enerji krizinin etkisi ile birlikte İngiltere’de ekonomik resesyon görülebileceği ihtimali giderek yükseliyor. Bu durum sterlinin rekor seviyeye gerilemesine neden oldu. 

İngiliz hükümeti 45 milyar sterlin hacmindeki vergi indirim paketini açıkladıktan sonra İngiliz sterlini, dolar karşısında 1.0350 ile tüm zamanların en düşük seviyesine düştü.

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, geçtiğimiz cuma günü ülkede toplamı 45 milyar sterlini bulacak olan vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldıklarını duyurmuştu.Bu da ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki beklentileri artırarak, sterlinin güçünü kaybetmesine neden oldu.

Sterlin/dolar paritesi pazartesi günü 1.03 seviyesine kadar gerileyerek 20 yılın en düşük seviyesini gördü.

STERLİNDE SON DURUM

20 yıl aradan sonra en düşük seviyesini test eden ve sonra bir miktar toparlanma kaydeden sterlin/dolar paritesi bugün 1.09 seviyesinde yükseliş kaydedildi.

Ayrıca sterlin/TL paritesi şu dakikalarda 20.37 seviyesinden işlem görüyor.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI'NDAN ATAK GELDİ

Geçtiğimiz gün İngiltere Merkez Bankası (BoE) piyasadaki düzeni sağlamak için uzun vadeli tahvillerde geçici alım yapılacağını söylemişti.

İngiltere Merkez Bankası tahvil alımlarının ilk aşamada ihale başına 5 milyar sterlin tutarında olacağını belirtmişti. Banka düzenlediği ilk tahvil alım ihalesinde bugün 1 milyar 25 milyon sterlin miktarında tahvil aldı. İhaleye 2 milyar 587 milyon sterlin tutarında teklif geldi. 

BoE, 14 Ekim tarihine kadar gerçekleştireceği tahvil alım ihalelerinde 20 yıl ve üzerindeki vadelerdeki devlet tahvillerini alacak.  

Dolar piyasaları salladı! Euro, sterlin, yuan tek tek döküldü
Asgari ücret altın ve dolara yenildi! Euro, sterlin ve gümüşü teğet geçti!
Sterlin dibi görünce, İngiltere Merkez Bankası'dan flaş açıklama gecikmedi!