Ekonomi

Tarihin en büyük krizi yaşanıyor! Dolar fırladı, sterlin çöktü...

Tarihin en büyük krizini yaşayan İngiltere'de  büyük kriz başladı. Sterlin dolar karşısında resmen çöktü. İşte ayrıntılar... 0350 ile tüm zamanların en düşük seviyesine düştü

İngiliz hükümeti 45 milyar sterlin hacmindeki vergi indirim paketini açıklamasının ardından İngiliz sterlini, dolar karşısında 1.0350 ile tüm zamanların en düşük seviyesine düştü.

 

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, geçtiğimiz cuma günü ülkede toplamı 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı. Bu da ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki beklentileri artırarak, sterlinin güçünü kaybetmesine nedne oldu.

ENFLASYON ORANLARI ZİRVEDE

Ukrayna'da devam eden savaşın enerji fiyatlarını olumsuz etkilemesi ve resesyon endişeleri de sterlin üzerinde baskının artmasına neden oldu. Analistler, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ilerleyen dönemde enflasyonu kontrol altına alabilmek için faiz artışlarına devam edeceğini öngörüyor.

İngiltere Merkez Bankası geçtiğimiz hafta politika faizini 50 puan artırarak yüzde 2.25 seviyesine çıkarmıştı. Ülkede enflasyon ise yüzde 9.9 ile son 40 yılın en yüksek seviyelerinde değerleniyor.

Küresel piyasalarda, geçen hafta merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam etmesi ve artan resesyon kaygılarıyla negatif seyir bu hafta da etkisini göstermeye devam etti.

Dolar endeksi hızlı yükselişini sürdürdü ve Mayıs 2002 yılından bu yana ilk kez 114.5'i gördü. Altının ons fiyatı 1.627 doların altına inerek 2.5 yılın en düşük seviyesini test etti. Brent petrolün varil fiyatı 83.5 dolarla 8 ayın en dip rakamına ulaştı.

 

MERKEZ BANKASI AÇIKLADI

Dün sterlindeki hareketlilikten sonra bir açıklama yapan İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey de, BoE’nin finansal piyasalardaki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu, görevine uygun olarak orta vadede enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine döndürmek için gereken şekilde faiz oranlarını değiştirmekte tereddüt etmeyecektir” ifadelerine yer verildi.

Sterlin dibi görünce, İngiltere Merkez Bankası'dan flaş açıklama gecikmedi!

İngiliz sterlininde tarihi düşüş! Dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesi