19 / 05 / 2024

Dünya borsaları son bir yılı kazançla tamamladı!

Dünya borsaları son bir yılı kazançla tamamladı!

Küresel enflasyonun yükselmesine rağmen merkez bankalarının parasal sıkılaştırma adımları, jeopolitik risklerin sürmesi ve artan resesyon endişeleri pay piyasalarında dalgalı bir seyre sebep olurken, dünya borsaları son bir seneyi kazançla tamamladı.



ABD'de New York borsası, aşağı yönlü risklere rağmen son bir senede yükseldi

Almanya'da DAX endeksi bir senede yatırımcılarına yüzde 26'nın üzerinde kazandırdı, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 26'ya yakın artış gösterdi.

Ayrıca ABD'de New York borsası, 3 bölgesel bankanın iflası, borç limiti açmazı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüksek enflasyonu dizginlemek için yaptığı faiz artışlarının resesyon endişelerini tetiklemesi gibi aşağı yönlü risklere rağmen son bir senede yükseliş gösterdi.

Yine verilen detaylara göre, Nasdaq endeksi, yaklaşık olarak yüzde 25 artış göstererek yüksek oranda kazandıran endeksler arasında bulunurken, S-P 500 endeksi yüzde 17'yi ve Dow Jones endeksi yüzde 11'i aşkın artış kaydetti.

Dünya borsaları son bir yılı kazançla tamamladı!

Şanghay bileşik endeksi yaklaşık yüzde 6, Hang Seng endeksi de yüzde 13'ün üzerinde düştü

Yine açıklanan rakamlara göre, Hindistan'da Sensex endeksi, yerel para birimiyle 2022 yılının haziran ayı sonundan itibaren geçen bir senede yüzde 22 artış gösterirken, Brezilya'da Ibovespa endeksi yaklaşık olarak yüzde 20 yükseliş gösterdi.

Son bir senede Güney Afrika'da FTSE South Africa endeksi yüzde 15'e, Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 10'a yakın değer kazandı.

Ayrıca Avustralya'da ASX 200 endeksi bir senede yaklaşık olarak yüzde 10'a, Kanada'da S-P TSX endeksi yüzde 7'ye yakın artış gösterdi.

Yine açıklanan rakamlara göre, İngiltere'de FTSE 100 ile İsviçre'de SMI PR endeksleri, bir senede yerel para cinsinden yüzde 5'in üzerinde kazandırdı.

Ayrıca Çin'de Şanghay bileşik endeksi, son bir senede Çin yuanı cinsinden yaklaşık olarak yüzde 6 değer kaybetti, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise  yüzde 13'ün üzerinde düştü.

Borsa yeni haftaya rekorla başladı!

Küresel piyasalarda endişe hakim! Endeksler, borsa ve dolarda son durum ne? 

Borsa İstanbul günün ilk yarısında rekor seviyeyi gördü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön