Ecrimisil nasıl hesaplanır?
Ecrimisil, Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle tazminat olarak talep edilen bedele deniyor. Peki söz konusu ecrimisil nasıl hesaplanır?
Ecrimisil nasıl hesaplanır?
Ecrimisil, Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat olarak tanımlanıyor. Peki, ilgilisinden talep edilecek ecrimisil bedeli nasıl hesaplanır?
Haksız işgal tazminatı olarak da ifade edilen ecrimisilin ödenmesi, tahliyeyi engellemez, İdarenin işgal altındaki taşınmazı her zaman 2886 Sayılı Yasanın 75. maddesine göre tahliye, 775 Sayılı Yasanın 18. maddesine göre üzerinde yeralan kaçak yapıların yıkımını ilgili Kaymakamlık veya Belediyeden talep etmesinde Kanuni hiçbir engel yoktur.
Ayrıca, ecrimisil ile ilgili yanlış bilinen durumlar arasında bu bedeli ödeyen kimselerin tapuya ilişkin bir hak sahipliğinin olduğu yönünde karşımıza çıkıyor. Ancak bilinenin aksine ecrimisil tutarının ödenmesi, işgalciye tapuya ilişkin bir hak sağlamıyor.
Ecrimisil hesabı nasıl yapılır?
Hazine taşınmazlarından kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilenlerin dışında kalanların fiilî durumları, İdarece hazırlanan program dâhilinde mahallinde tespit edilerek Yönetmelik eki "Taşınmaz Tespit Tutanağı" düzenleniyor.
Bu tutanakta; yapılan işgal ile ilgili bilgilere yer veriliyor. İşgalin başlangıç tarihi, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı, ecrimisil takdirinde yararlanılabilecek bilgiler ile bilinmesinde yarar görülen diğer bilgilere yer veriliyor.
Hazine taşınmazlarının kişilerce işgale uğradığının tespit edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde "Taşınmaz Tespit Tutanağına" dayanılarak ecrimisil İdarece tespit edilir ve Yönetmeliğin komisyonca karara bağlanıyor.
Ecrimisilin tespit ve takdirinde, İdarenin zarara uğrayıp uğramadığına, işgalcinin kusurlu olup olmadığına ve taşınmazın işgalci tarafından kullanım şekline bakılmaksızın İdarenin bu taşınmazdan işgalden önceki hâliyle elde edebileceği muhtemel gelir esas alınır. İşgalden önceki haliyle fiziki ve hukuki açıdan tamamen benzer nitelikte olan iki taşınmazın farklı şekillerde kullanıma konu edilerek işgal edilmiş olması, her iki taşınmazdan farklı tutarlarda ecrimisil alınmasını gerektirmiyor.
Ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek;
a) İmar durumu,
b) Yüzölçümü,
c) Niteliği,
ç) Verimi (Tarım arazilerinde),
d) Alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı,
e) Konumu,
f) İşgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir,
gibi her türlü objektif ölçüler dikkate alınarak rayiç değer tespit ediliyor.
Ecrimisilin tespitinde ayrıca; aynı yer ve mahalde bulunan emsal nitelikteki taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller, varsa bunlara ilişkin kesinleşmiş yargı kararları, gerektiğinde ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulmak suretiyle edinilecek bilgiler ile taşınmazın değerini etkileyecek tüm unsurlar göz önünde bulunduruluyor.