28 / 04 / 2024

Ekonomistlerin beklentisi faiz indiriminden yana

Ekonomistlerin beklentisi faiz indiriminden yana

AA Finans'ın yaptığı ankete katılan ekonomistler ekseriyetle, TCMB'nin perşembe günkü oturumunda politika faizini indirmesini ön görüyor.



23 Şubat Perşembe günü yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) oturumuna yönelik beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket neticelerine göre, ekonomistlerin ekseriyeti politika faizinin yüzde 8'e indirilmesini ön görüyor.

Ekonomistlerden 10'u mevcutta yüzde 9 seviyesinde bulunan politika faizinin 100 baz puan indirileceği yönünde görüş bildirirken, 1'i bu indirimin 150 baz puan olacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerden 6'sı ise politika faizinin yerinde tutulmasını ön görüyor.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK oturumunda, politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 9 düzeyinde tutulmuştu.

Ekonomistlerin beklentisi faiz indiriminden yana
Borçlunun parasını kullanması karşılığında borç verene ödediği para miktarıdır.

Finansta, faiz genellikle ödünç alınan miktarın yüzdesi olarak ifade edilir ve tipik olarak yıllık orana göre hesaplanır. Örneğin, birisi yıllık %5 faiz oranıyla 1.000 TL borç alırsa, o yıl için 50 TL faiz borcu olur. Ödenmesi gereken gerçek faiz miktarı, kredinin süresi ve faiz ödeme sıklığı gibi faktörlere bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük olabilir.

Bireysel krediler, ipotekler ve kredi kartları dahil olmak üzere çeşitli kredi türlerine faiz uygulanabilir. Faiz, borç verenlerin yatırımlarından geri dönüş elde etmelerine yardımcı olabilirken, aynı zamanda borç alan için toplam borçlanma maliyetini de artırabilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön