Elvan Gıda 100 milyon dolarlık yatırım yapacak!
Elvan Gıda, ürettiği 700 çeşit şekerli ürünü 130 ülkeye satıyor. 2023 yılında 1 milyar dolarlık ihracat hedefleyen Elvan bugüne kadar hiç üretilmeyen gıdaları geliştirmek için 100 milyon dolarlık yatırıma imza atacak...
Bütün hikaye bundan 62 yıl önce açılan bir şekerci dükkanında başladı. Trenlerde şeker satarak harçlığını çıkaran Mustafa Kadiroğlu ve çikolata ustası babası Ahmet Hamdi Kadiroğlu’nun Zeytinburnu’nda açtığı dükkan zaman içinde bir pastaneye dönüştü. Ailenin tüm fertlerinin gece gündüz çalışmasıyla büyüyen işletme bugün çikolatadan gofrete, şekerden kruvasana 700 çeşit ürünü bünyesinde barındıran bir deve dönüştü. Alanındaki ilk ar-ge tesisini kuran Elvan ilk inovasyon ürünü yerli kruvasan üretimi için dünyanın en büyük tesisini Eskişehir’de kurdu. 2023 yılına kadar yılda 3 milyon ton üretim ve bu rakamlara ulaşmak için 100 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını anlatan Elvan Şirketler Grubu Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu ile Elvan’ın hikayesini ve hedeflerini konuştuk.
-Türkiye’nin en köklü gıda şirketlerinden birinin üçüncü kuşak patronusunuz. Elvan Şirketler Grubu’nu anlatır mısınız?
Türkiye’nin şeker, çikolata ve tatlı yiyecekler üreticisiyiz. 700 çeşit ürünümüz var. Üç yıl önce Cici Çikolata’yı satın aldık ve o günden bugüne şirket yüzde 1.865 büyüdü. Cici’nin ardından Balaban Gıda’yı satın aldık. Son üç yılda yaptığımız yatırım miktarı 50 milyon Euro oldu. Bu yatırım miktarıyla yüzde 50 kapasite ve ciro artışı hedefliyoruz. İstanbul, Eskişehir, Manisa olmak üzere Türkiye’de üç fabrikada ve dünyada da Azerbaycan ve Mısır’da üretim yapan Elvan Grubu, yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.
-Hikaye nasıl başladı?
Dedem Ahmet Hamdi Kadiroğlu, 1945’li yıllarda Kastamonu’dan İstanbul’a gelerek o zamanın tek çikolata fabrikası Şark Çikolata’nın ustabaşı olarak çalışıyor. Geçen yıllarla beraber ailesini de getiriyor ve babam Mustafa Kadiroğlu da küçük yaşlardan itibaren babasına destek olmak için üretilen şeker ve çikolataları trenlerde satıyor. Dedem emekli olduktan sonra 1952 yılında bir pastane açıyor ve ailece işi yürütüyorlar. Zeytinburnu’ndaki bu dükkan zaman içinde büyüyor ve başka pastanelere üretim yapar hale geliyor. Ben de küçük yaşlardan beri işin içerisindeydim hiç bir zaman işten kopamadım.
-Türkiye kruvasanla tanıştırmak için dünyanın alanındaki en büyük üretim tesisini kurdunuz...
Ar-Ge merkezinin oluşturulmasından sonra ilk inovatif ürünümüz kruvasan oldu. Türk damak tadına uygun bir tat üretmek için kendi mayamızı yaptık bunun için 1.5 yıl çalıştık. Today çatı markası altındaki kruvasanlar ilk denemede istediğimiz ürünü elde ettik. Yıllık 220 milyon adet kapasiteli kruvasan tesisi, toplam 4 bin m2 alanda el değmeden üretim yapıyor. Kruvasan tesisimiz toplam 300 metre uzunluğunda 360 cm genişliğinde. Dünyadaki mevcut kruvasan tesislerinin en büyüğü ise 200 metre uzunluğunda 240 cm genişliğinde. Today kruvasanları Elvan tarafından geliştirilen özel maya ile üretiliyor. Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen kruvasanın yüzde 80’ini gerçekleştirir hale geldik.
-Kruvasandan sonra yeni ürünler gelecek mi?
Türk gıda sektöründe ilk Ar-Ge merkezini 1.5 yıl önce Bakanlık desteğiyle kurduk, yeni geliştirdiğimiz ürünlerle iç pazarın yanında ihracatla Türk ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Kruvasan yatırımımız bu alandaki ilk üretimimiz oldu. Devamı gelecek tabii ki. Şu ana kadar 10’a yakın patent aldık, bu ürünleri üretmek için gereken makinelerin imalatı için işbirlikleri yapıyoruz. Ar-Ge merkezimizde 60’a yakın mühendis çalışıyor. Sürekli bir üretim var. Orada amacımız Türkiye’de, çevre ülkelerde ve hatta dünyada olmayan ürünleri geliştirip üreterek yurt dışında pazarlamak.
-Kruvasan ülkemizde çok tanınan bir lezzet değil. Bu alandaki hedefiniz nedir?
Kruvasan yatırımı ile özellikle Türkiye’deki amacımız pastayı büyütmek. Çünkü bu kategorinin Türkiye’deki pazar büyüklüğü 13 milyon dolar seviyesinde, büyüme hızı ise yüzde 1 bile değil. Oysa bu kategorinin de içinde yer aldığı Şekerli Mamuller sektörünün büyüme oranı, yüzde 15’i buluyor. Elvan Grubu’nun büyümesi ise 10 puan daha fazla, yüzde 25. Dolayısıyla kruvasan kategorisindeki büyümeyi de en azından sektör gerçeklerine yaklaştırmayı, pastayı büyütmeyi planlıyoruz.
-2023 yılı için neler planlıyorsunuz...
Yeni üç yatırım için makineler alında birkaç içerisinde kurulacak olan tesislerde çevre ülkelerde ve Türkiye’de hiç üretilmeyen ürünleri üretmeye başlayacağız. Bundan sonra da olmayan kategoriler oluşturacak çalışmalar yapacağız bundan sonra. 10’a yakın ürünün hazırlığı yapıldı. 5-10 yıl içinde piyasaya çıkacak bu ürünler. 2023 hedeflerimizi öne çekmek için de çalışmalar yapıyoruz.
-Yeni yatırımlara ilişkin neler söylersiniz?
İstanbul çevresinde yatırımlarımız olacak. Kandıra’da yatırımlarımız var, bunlardan biri Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni yapıyoruz, 2016 yılında yatırımcılarına tahsis edilecek. Oraya ciddi yatırım yapacağız. Üç yıl içinde gerçekleştireceğimiz üç büyük yatırımdan biri olacak. Tekirdağ’da yeni bir liman yatırımı var, orada yeni kurulan organize sanayi bölgesinde sanayi yatırımımız olacak. Balıkesir’de bir yatırımımız olacak. 2023’e kadar yılda 3 milyon ton üretim yapmaktan söz ediyoruz. Bu rakamlara ulaşmak için 100 milyon dolarlık yatırım gerekecek.
-İhracat..
Yıllık cirosu 200 milyon dolara yaklaşan Elvan, 130 ülkeye ihracat yapıyor ve cirosunun yüzde 90’ını ihracattan sağlıyor. Yol haritamızı hazırladık. 2023 yılında 1 milyar dolar ihracat cirosu hedefliyoruz. Her yıl Türkiye büyüme hızının üç katı büyüyoruz. 2015’te yüzde 50 büyüyeceğiz. Bölgemiz ateş çemberi, Irak, Suriye ve Rusya ciddi pazarlarımız ama buralardaki pazarlarımız daraldı ama pazarımızı çeşitlendirdik.
Kamerun’a zeka atölyesi
Elvan, 2012’den sonra sosyal sorumluluk konusunda da odaklanmaya yöneldi. Türkiye’de şirketler dünyasında bir ilk olan Elvan Zeka Kulübü’nü kurduk. Elvan Zeka Kulübü ile Türkiye’de ve dünyada zeka farkındalığı sağlamayı, zekayı geliştiren kurum olmayı misyon edindik. Zeka bilincini geliştirmek amacıyla Türkiye’de ve Afrika’daki ülkelerden Kamerun’da zeka atölyeleri açtık. 5-7 yaş grubundaki çocuklar tarama-tanılama işlemine tabi tutuldu. Yetenekleri belirlenen çocukların zihinsel gelişimini desteklemek üzere çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamdan olmak üzere 2013 yazında Çocuk Üniversitesi uygulaması yapıldı. İstanbul ve Eskişehir’de bu çocuklar üniversiteye gönderildi.
Fulya Erdem-Star Gazetesi (Patron katı)