21 / 05 / 2024

Emeklilik dilekçesini vermeden mutlaka okuyun! O yıl emekli olanlar maaştan yana daha şanslı!  

Emeklilik dilekçesini vermeden mutlaka okuyun! O yıl emekli olanlar maaştan yana daha şanslı!  

Bu yıl EYT’lilerin de aralarına katılmasıyla birlikte çok daha fazla sayıda kişi emekliliğe kavuşacak. Emeklilikte çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle emeklilik maaşı ise aynı durumda olanlar arasına bile farklılık gösteriyor.  Özellikle bazı yıllarda emekli olanlar, diğerlerine göre daha fazla



BAZI YILLAR MAAŞ YÖNÜNDEN AVANTAJLI

Bu konuya yanıt,  Ankara  Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin’den geldi. Zengin, emeklilere refah payı artışının yapılmadığı iddiasına yönelik olarak şu açıklamayı yaptı:

"Bu iddialar doğruyu yansıtmıyor 2022 yılı içinde emekli olanlar, 2023 yılında yeni emekli olacaklara kıyasla yüzde 10'a yakın daha çok emekli maaşları alacaklar. Bunun sebebi emekli maaşı hesaplama sisteminden ileri geliyor. Bu, bazı yıllar o yıl içinde emekli olmak avantaj olurken, bazı yıllarda ise bir sonraki yıl emekli olmak avantajlı hale geliyor."

 Emeklilik dilekçesini vermeden mutlaka okuyun! O yıl emekli olanlar maaştan yana daha şanslı!  

MAAŞTA FARKLILIĞIN NEDENİ NE?

Zengin, 2022 yılı ve 2023 yılına yönelik emekli maaş hesaplama yönteminin değiştiğini belirterek, şöyle devam etti:

"2022 yılında emekliğe hak kazananlar, 2022'nin ocak temmuz zammını, ek olarak 2023 yılının ocak zammını almış oluyorlar. 2023 yılında emekli olan kişiler ise 2022 yılının TÜFE'sinin tamamını, ek olarak büyüme oranının yüzde 30'unu alıyorlar. Bu sebeple 2022 yılının kasım ayında vatandaşlarımızın eline geçen emekli maaşı, o yıl içinde emekli olsalardı alacakları maaş olacaktı."

 Emeklilik dilekçesini vermeden mutlaka okuyun! O yıl emekli olanlar maaştan yana daha şanslı!  

2022 yılında emekli olanların ne kadar maaş aldığına yönelik de Zengin, “Diyelim ki, 2022'nin ocak ayında ocak zammı yapılmamış bir kişi, emekli maaşını sistemde 10 bin lira olarak görüyordu. 2022 yılına gelindiğinde ocak zammı ile maaşı yüzde 25,47 lik zam alarak 12 bin 547 liraya yükselir. Temmuzdaki yüzde 42,35'lik zam ile birlikte maaşı 17 bin 860 lira şeklinde olur. 2023 ocak zammı yüzde 30 ile birlikte bu kişinin maaşı 23 bin 218  Tür Lirasına çıkar" diye konuştu.

Kredi çekenlere bayramı yaşatacak haber! Bu parayı geri almayın sakın unutmayın!

Bunu yaptırmayan araç sahibi yandı! Aman dikkat! 10 gününüz kaldı!

Emeklilere bayram müjdesi gibi haber! En düşük maaş promosyonu bile 11 bin lira olacak!

SGK’nın  ödediği rapor parası 2023 yılı miktarı kaç TL oldu? Kimler alabilir?

2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar zamlandı? Ocak ayı MTV kaç TL oldu?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön