28 / 04 / 2024

Emlak vergisini ödeyene güzel haber! Paranızı geri alacaksınız!

Emlak vergisini ödeyene güzel haber! Paranızı geri alacaksınız!

Emlak vergisini ödeyene müjde. Devletin size borcu olabilir. Hemen bakın. İşte detaylar!



Emlak Vergisi Kanunu çerçevesinde ödemesi yapılan emlak vergileri ile alakalı ödemelerin başlamasına artık sayılı günler kaldı. Bina vergisi ve arazi vergisi olarak ikiye bölünen emlak vergisi mülk sahibi tarafından yılda bir kere ödenmektedir. Emlak vergisi muafiyeti kapsamında geri ödeme alabilirsiniz. Nasıl mı? İşte detaylar…

EMLAK VERGİSİ GERİ ÖDEMESİNİ KİMLER GERİ ALIR?

Üzerine malı olan her vatandaş, her yıl vergi ödemekle mükelleftir. Belirli şartlar altında emlak vergisinden muaf olabiliyor ve geriye dönük ödeme alabilirsiniz. Kamu Denetçiliği Kurumu, konu ile ilgili açıklama yaptı. Hiçbir geliri olmayan vatandaş emlak vergisinden muaf tutulmaktadır.

Diğer yandan geliri olmayan; emekli, dul, yetim, engelli, şehit ve gazi yakını ya da gaziler de vergilerden muaf olmak adına başvuru yapabilir. Vergi muafiyetinden yararlanmak için de birçok kriter bulunuyor iken, bu kriterleri taşıyan mülk sahibi, emlak muafiyetinden yararlanabilir.

VERGİ MUAFİYETİ YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

Yukarıda adı geçen kişilerin vergi muafiyetinden yararlanması adına pek çok şartında mevcut olması gerekiyor.

  • Ülke sınırları içerisinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken dışında başka meskeni bulunmamalıdır. Varisli hisseli vb. ikinci bir mesken ya da işyerinin olmaması gerekmektedir.
  • Bu meskenin muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, sürekli olarak kullanılması gerekir. Yazlık, Kışlık, işyeri vb. taşınmazlar bu muafiyetten yararlanamaz.
  • Emeklilik gelirinin dışında kalan hiçbir gelirinin olmaması gerekir.
  • Emekli oldukları yılı izleyen yıldan başlayarak muafiyetten faydalanılabilir.
  • Emekli oldukları tarihi gösterir belge ile müracaat etmeleri gerekir.
  • Emlak vergisi muafiyet şartları yerine getiren birey geçmişe yönelik vergileri geri alabilmekte. Böylece vergiyi ödedikleri tarihten başlayarak beş yıl içerisinde Vergi Usulu Kanunu 120. maddesi gereğince yersiz ödenen bu parayı geri alınabilir.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön