14 / 05 / 2024

Emtia piyasasında ibre yukarı döndü! Altın, gümüş, petrol, buğday, mısır... Fiyatlar yükseliyor!

Emtia piyasasında ibre yukarı döndü! Altın, gümüş, petrol, buğday, mısır... Fiyatlar yükseliyor!

Emtia piyasasında, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) beklentiler çerçevesinde 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki para politikası ile ilgili belirsizliklerin azalmasıyla geçtiğimiz hafta yükselişler gerçekleşti. İşte emtia piyasasındaki son durum...



Emtia piyasasında, ECB'nin beklentiler paralelinde 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi ve Fed'in bu ayki para politikasıyla ilgili belirsizliklerin azalmasıyla geçtiğimiz hafta artışlar yaşandı. 

Analistler, belirsizliklerde yaşanan azalmayla dolara olan talebin düştüğünü ve emtialar karşısında değer kaybına uğradığını dile getirdi. 

Geçtiğimiz hafta altın yüzde 0,3, gümüş yüzde 4,4, paladyum yüzde 7,5, platin yüzde 5,4 değerlendi. Altın ise üç haftalık düşüş eğilimini bitirdi. Dünya Platin Yatırım Konseyi, Çin’in yoğun platin ithalatı sebebiyle başka bölgelerde platin arzına ilişkin aksaklıkların gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

Emtia piyasasında ibre yukarı döndü! Altın, gümüş, petrol, buğday, mısır... Fiyatlar yükseliyor!  

METALLERDE YÜKSELİŞ 

Metallerde de geçtiğimiz hafta yükseliş halimdi. Tezgah üstü piyasada, bakır yüzde 4,2, alüminyum yüzde 0,6, nikel yüzde 7,9, çinko yüzde 1,2 yükseldi. Peru’da bakır üretiminin senelik bazda yüzde 6,6 düşmesiyle bakır fiyatları destek buldu. Stokların düşmesi ve arza yönelik sıkıntıların çoğalmasıyla nikel fiyatlarında da artış yaşandı. Dünya genelinde özellikle Avrupa'da alüminyum şirketlerinin üretimi azaltma kararı alması da alüminyum ile endişelerin artmasına neden oldu. 

Enerji emtialarında ise geçtiğimiz hafta düşüşler vardı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden meydana gelen OPEC+ grubu pazartesi günlük üretimi eylülde 100 bin varil azaltacağını açıklamasına rağmen, küresel ekonomiye ilişkin endişelerle Brent petrolün varil fiyatı 86,9 dolarla 2022 Ocak'tan bu güne en düşük seviyesini görse de açıklanan makroekonomik verilerdeki olumlu işaretlerle kayıplarını büyük çoğunlukla telafi ederek haftayı yüzde 0,4 gerileme ile 92,5 dolardan kapattı. 

New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 7,9 değer kaybı yaşarken, Avrupa Birliği'nin (AB) doğal gaza tavan fiyat uygulamayı da kapsayan önlemlerini duyurmasıyla doğalgaz fiyatları geriledi. 

Emtia piyasasında ibre yukarı döndü! Altın, gümüş, petrol, buğday, mısır... Fiyatlar yükseliyor!

TARIM EMTİALARINDA SON DAKİKA

Tarım emtialarında geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir yaşandı. Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğday yüzde 7,5, mısır yüzde 2,9 değer kazanırken, soya fasulyesi yüzde 0,5, pirinç yüzde 0,3 değer kaybına uğradı. 

Avrupa ve Rusya arasında artan gerilimle birlikte arzla ilgili endişeler, buğday fiyatlarında artışa sebep oldu. Avrupa'da sıcak havalar ve üretim tahminlerinde kaydedilen gerileme ile mısır fiyatları arttı.

Emtia piyasasında ibre yukarı döndü! Altın, gümüş, petrol, buğday, mısır... Fiyatlar yükseliyor!

Geçen hafta kahve yüzde 0,4, pamuk yüzde 1,6 değerlenirken, kakao yüzde 2,1, şeker yüzde 1,9 değer kaybetti. Brezilya'daki hava sıcaklıkları sebebiyle üretimle ilgili endişeler fiyatları yukarı çekti.  Petrol fiyatlarındaki gerileme ile birlikte şeker arzına dair beklentiler ise şeker fiyatlarında değer kaybına sebep oldu. 

Fildişi Sahili'nde, yağışların ortalamanın üzerinde olmasıyla üretimle ilgili endişeler düşerken, kakao fiyatları düştü. 

Tahıl koridorunda sevkiyat tam gaz! Buğday, arpa, mısır fiyatları yeni haftada arttı mı? 12 Eylül 2022 fiyat listesi..

Ayçiçek taban fiyatında şok! Çiftçiler şimdi bakın! Ayçiçek kaç liradan satılıyor? 12 Eylül 2022 fiyat listesi...

TMO'da flaş gelişme! Ayçiçek yağı, pirinç, fındık, nohut ve mercimek fiyatı açıklandı! İşte 13 Eylül 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön