27 / 04 / 2024

En düşük emekli maaşı 10 bin 332 TL olacak! Detaylar peş peşe geldi! İşte son gelişmeler...

En düşük emekli maaşı 10 bin 332 TL olacak! Detaylar peş peşe geldi! İşte son gelişmeler...

Maaş zamlarına ilişkin peş peşe gelişmeler yaşandı. Bu kapsamda, en düşük emekli maaşının 10 bin 332 TL olması gündeme geldi. İşte detaylar...



Maaş zamlarına ilişkin önce toplu sözleşme süreci tamamlandı. Memur emeklilerinin memurlarla beraber iki senelik zam oranları belirlendi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, zam oranlarını gelecek yıl için yüzde 15+10, 2025 yılında yüzde 6+5 olarak karara bağladı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, belirlenen zam oranları aşılırsa enflasyon farkı verileceği de yer aldı.

TAHMİNLER DEĞİŞTİ

Daha sonra ise Orta Vadeli Program açıklandı. Hem 2023’e yönelik enflasyon tahmini hem de önümüzdeki üç senelik hedefler belli oldu. Bu program çerçevesinde bu senenin enflasyonu yüzde 65 olarak tahmin edildi. Gelecek senenin enflasyon hedefi ise yüzde 33 olarak belirlendi.

En düşük emekli maaşı 10 bin 332 TL olacak! Detaylar peş peşe geldi! İşte son gelişmeler...

PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Bu verilerle memurların ve emeklilerin Ocak 2024 maaş zamlarının ipucu gelirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuya ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Memurların enflasyon farkının yeni yılda yansıtılacağını ifade eden Cevdet Yılmaz, "Dolayısıyla bir yandan alacakları artış ve bir yandan da enflasyon farkının yansımasıyla memur maaşlarında ciddi bir artış planlıyoruz. Emeklilerimize yönelik dengeleyici bir çalışmayı tabii ki göz önüne alabiliriz. Bu kapsamda, 2023 sonuna kadar çalışmalarımızı sonuçlandırmayı planlıyoruz" dedi.

YÜZDE 30 SEVİYESİNDE FARK

Takvim gazetesinin haberine göre, hem peş peşe gelen veriler hem de açıklamalar Ocak 2024 zamlarının ve hazırlığı yapılan ek iyileştirmenin ipuçlarını ortaya çıkardı. Buna doğrultuda; memur emeklilerine Ocak 2024’te yüzde 15 zam ve bu senenin 2’nci 6 ayında gerçekleşen enflasyonun yüzde 6'yı aşan kısmı üzerinden fark yansıtılacak.

Yüzde 65 olan 2023 yılı enflasyon öngörüsüne göre 2’nci yarısında enflasyon yüzde 37.76 olarak bekleniyor. Bu şekilde memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 29.96 olarak belirlenecek. Bu farkla beraber memurların ve memur emeklilerinin yüzde 15'lik Ocak 2024 ayı zam oranı da yüzde 49.46 seviyelerini bulacak.

En düşük emekli maaşı 10 bin 332 TL olacak! Detaylar peş peşe geldi! İşte son gelişmeler...

KÖK AYLIKLARA MI YANSIYACAK?

Refah payı yasa ile verileceğinden hazırlanacak düzenleme TBMM’ye sevk edilecek. Refah payının kaç TL olacağı bu düzenleme ile belirlenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri gelecek yılın ilk ayında maaşlarına yansıtılacak enflasyon zammının oranını, memur emeklileri de enflasyon farkını 3 Ocak 2024 tarihinde TÜİK tarafından açıklanacak verilerle öğrenecek. Belirlenecek zam oranı ve refah payı kök maaşlara yansıtılacak.

TABAN AYLIK NE OLABİLİR?

Emeklilere ilişkin çalışmalar çerçevesinde halen 7 bin 500 lira olan minimum emekli maaşı ödemesinin artırılması da masada. Burada 10 bin lira seviyesinden söz ediliyor. Net asgari ücret 8 bin 506 lirayken, minimum emekli maaşı ödemesi bunun yüzde 88.16'sı bandındaydı. Temmuz ayında net asgari ücret 11 bin 402 liraya çıktı. Ancak taban emekli aylığı değişmedi. Önceki seviyenin tekrar sağlanması talep edilirse en düşük emekli aylığı 10 bin 52 lira olabilecek. Bu yılın 2’nci 6 ayında yüzde 37.76 olarak gerçekleşeceği öngörülen enflasyonun yansıtılması durumunda da en düşük emekli aylığı 10 bin 332 lira olabilecek.

Başvuru yapana 33 bin 387 TL para yardımı! 3 aylık sigorta girişinin olması yeterli!

Yeni dönemde memur ve emekli maaşları nasıl olacak? Detaylar peş peşe açıklandı!

Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! Milyonlarca emekliye iki maaş birden! Maaşlarda kesinti olmayacak!


Geri Dön