18 / 05 / 2024

EPDK'dan kış gelmeden flaş hamle! Yüksek maliyete dur deniyor!

EPDK'dan kış gelmeden flaş hamle! Yüksek maliyete dur deniyor!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, azami uzlaştırma fiyat mekanizması uygulamasının süresinin 6 ay uzatıldığına ilişkin bir son dakika açıklaması yaptı. İşte konuyla ilgili o son dakika gelişmesi...



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, artan hammadde fiyatları nedeniyle yüksek maliyetle elektrik üreten santrallerin kapanmasının Türkiye'nin arz güvenliğini sekteye uğratabileceğini belirtti. Yılmaz, "Bu durum tüketicilerimiz için hem maliyet yükü hem de olası kesintiler anlamına gelebilir. Buna izin veremeyiz. Azami uzlaştırma fiyat mekanizması ile piyasalarımızdaki dengeyi gözetmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, ithal ürün maliyetlerinde yaşanan yükselişin piyasa fiyatlarını hala çok yüksek seviyede tuttuğuna, kanunun verdiği yetkiyle uygulanan bu kararın enerji piyasalarının adil ve rekabetçi yapısının korunmasına yönelik bir emniyet sübabı olarak görülmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

EPDK dan kış gelmeden flaş hamle! Yüksek maliyete dur deniyor! 

Küresel enerji krizinin Avrupa'yı tehdit ettiğinin de altını çizen Yılmaz, konuyla ilgili olarak, "Bizim 6 ay önce başladığımız bu geçici mekanizma başta İngiltere ve Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi tarafından da uygulamaya alınıyor. Kurulumuzun aldığı kararla 6 ay daha özellikle kaynak maliyet artışı nedeniyle üretim yapamayan santrallerin arz güvenliğine katkısını sağlayacağız" açıklamasında bulundu ve tüketicileri de yükselen olağanüstü maliyetlerden korumayı hedeflediklerini dile getirdi.

EPDK tarafından alınan kararla megavatsaat başına azami uzlaştırma fiyatları doğal gaz santralleri için 4 bin 500 Türk Lirası, ithal kömür santralleri için 2 bin 750 Türk Lirası, yerli kömür santralleri için 2 bin 50 Türk Lirası, yenilenebilir kaynaklar için 1540 Türk Lirası olarak belirlendi. 

Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark "destekleme bedeli" şeklinde kaynak bazlı destekleme havuzunda birikecek. Bu havuzda biriken gelirin, düzenlemeye tabi bütün tüketicilerin elektrik tüketimleri için kullanılarak tüketicilerin piyasada meydana gelen yükselişlerden korunması planlanıyor.

BOTAŞ'tan doğalgaza yüzde 10 zam! Talep Bakanlığa gitti! 

Asgari ücrete yüzde 80 zam! Bu iddia kulislere bomba gibi düştü!

Elektrik tüketim desteği nasıl alınır? Elektrik yardım desteği kimlere verilecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön