05 / 05 / 2024

Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak!

Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak. Planlı bir döneme geçtik ve artık herkes istediği yere organize sanayi bölgesi kuramıyor.'' dedi.



Bakan Eroğlu, Kırklareli Valisi Esengül Civelek'i ziyareti ardından valilik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında kentte bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.


AK Parti hükümeti döneminde Kırklareli'de çok güzel yatırımlar yapıldığını ifade eden Eroğlu, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hakkında bilgi verdi. 


Ergene Nehri'ndeki kirliliğin giderilmesi amacıyla dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ergene Havzası Koruma Projesi'ni başlattıklarını anımsatan Bakan Eroğlu, bunun için yaklaşık 4 milyar liralık yatırım yapılacağını kaydetti.


Ergene Nehri'nin geçmişte çok kirli olduğunu anlatan Eroğlu, ''Ergene Nehri 4. sınıf su kalitesinde akmaktaydı. Üzüntü kaynağımızdı. Hayat kaynağı olacak bu nehrin böyle kirli akması fevkalade üzüyordu. Burada kimse kendi vazifesini yapmıyordu. Bizim vazifemiz olmamasına rağmen atık su arıtma inşa ediyoruz. Biz sadece kontrol edip ceza kesecektik. Ama tabi bu böyle olmuyordu. Yıldırım hızıyla çalışmaya başladık. Tekstil ve diğer ürünlerde pek çok sanayi Ergene havzasına birikmiş durumda. 2037 adet sanayi tesisi bulunuyor. Yüzde 82'si Tekirdağ'da, yüzde 10'u Kırklareli'de, yüzde 8'i Edirne'de.'' şeklinde konuştu.


Hızlı sanayileşme ve evsel atıklarla Ergene Nehri debisinin ciddi anlamda arttığını aktaran Eroğlu, 2011 yılında hazırladıkları eylem planı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

  


Ergene Nehri'ni önemsediklerine işaret eden Eroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:


''Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak. Planlı bir döneme geçtik ve artık herkes istediği yere organize sanayi bölgesi kuramıyor. Sürekli izleme cihazı kurduk. Ben makamımdan Ergene'yi takip edebiliyorum. Deşarj sistemleri düzenlendi, taşkın uyarı sistemi kuruldu, yeraltı suyu kullanımı kontrol altına aldık. Kanun çıkarttık sanayi ölçüm sistemi takmak zorunda kaldı. Ayrıca baraj ve göletleri sulama sistemlerini tamamlamaya başladık. Yaklaşık 13 tane arıtma tesisi yaptık. Bunların hiçbiri yoktu. 10 tanesini tamamladık. Söz verdiğimiz süre üzerine kendi vecibemizi bu sene sonuna kadar bitireceğiz. Ergene'de 2018 yılı sonunda sadece arıtmayla kalmayacağız, sulama ve sanayide kullanmak için arıtılmış sular elde edeceğiz.''


Ergene'ye kurulan online izleme sistemi kurulumunun önemli olduğuna değinen Eroğlu, ''Ergene Nehri'ne kurulan online izleme sisteminin çok faydası oldu. Herhangi bir yerde gece vakti ya da cumartesi, pazar bir deşarj olduğu zaman tespit ediyoruz. Bunlara çok büyün cezalar vereceğiz.'' ifadelerini kullandı.


Bir gazetecinin 'Edirne'de çeltik arazileri Ergene Nehri'nden sulanıyor iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusuna Eroğlu, şöyle cevap verdi:


''Biz bütün Trakya'ya baraj ve göletleri inşa ettik. Çeltiklerin tamamı Ergene'den sulanmıyor. Edirne'de, Tekirdağ'da yaptığımız baraj ve göletler var. Onlardan suluyoruz. Ergene'den sulanması mümkün değil. Belki Ergene kenarındaki bazı yerler kaçak olarak sulayabilir. Bunların yüzde 95’i bizim inşa ettiğimiz baraj ve göletlerden sulanıyor. Biz Trakya’nın çeltiğini yiyoruz. Bilim adamı iddia etmez ispat eder. Hodri meydan. Bunların yüzde 5’i kaçak Ergene'den sulanıyorsa bilemiyorum. Yüzde 95’i şu anda tamamen bizim inşa ettiğimiz dev baraj ve göletlerden sulanıyor.''


AA



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Nehri’nin temizlenmesi için hazırladıkları 15 maddelik ve 4 milyar liralık eylem planıyla 2017 yılında temiz akacağını ifade ederek, "Ergene kirliliğine baktığımızda yüzde 62’si sanayi atıkları yüzde 35 evsel atıklar. En son Çerkezköy’de 6 Mayıs 2011 yılında eylem planı hazırladık. Ergene Nehri 2017 yılında temiz akacak" dedi.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Kırklareli’ne geldi. Vali Esengül Civelek’i makamında ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenleyen Bakan Eroğlu, 40 milyonluk yatırımların açılışı için kente geldiğini söyledi. Bölgeye yapılan yatırımlarımdan bahseden Eroğlu, Ergene Nehri’nin temizliği için 15 maddelik eylem planı olduğunu ifade ederek, "Ergene TRAGEP muhtırasında devam ediyor. Ergene bildiğiniz gibi çok kirliydi, 4'üncü sınıf su kalitesinde akmaktaydı. Yani üzüntü kaynağımızdı. Hayat kaynağı olacak bu nehri böyle akması bizi üzüyordu. Kendi kendimizi öz eleştiri yapalım kimse kendi vazifesini yapmıyordu. Belediyeler yeterince arıtma tesisi kurmuyor, sanayi yeterince suyu arıtmıyordu. Cumhurbaşkanımız beni aradı; 'Ergene neden kirli akıyor, sen bunu temizle' dedi. Ergeneyi temizlemek üzere yıldırım hızıyla temizleme çalışması başlattık. Tekstil ve kirli sanayi anlamında burada birikmiş durumda. İki bin 30 sanayi tesisi bu bölgede kurulu bulunuyor. Bunların yüzde 82’si Tekirdağ’da yüzde 10 Kırklareli’nde yüzde 8’de Edirne’de bulunuyor. Ergene kirliliğine baktığımızda yüzde 62’si sanayi atıkları yüzde 35 evsel atıklar. En son Çerkezköy’de 6 Mayıs 2011 yılında eylem planı hazırladık. Ergene Nehri 2017 yılında temiz akacak" dedi.


'ERGENEYİ 4 MİLYARLIK BİR EYLEM PLANIYLA TEMİZLİYORUZ'

Ergene Nehri'ni 4 milyar yatırımla temizleyeceklerini belirten bakan Eroğlu, bakanlık olarak gerekli yatırımları yaptıklarını kaydeden sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerekse diğer birimlerimiz bu konuda çok yatırım yapıyor. 3 milyar 200 bin lira bakanlığımız, 800 bin lirada Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığımız destek veriyor. Dolayısıyla Ergeneyi kurtarma maliyeti 4 milyar lira. Ergeneyi kurtarmak için 15 adet plan yaptık. Temizleme çalışmalarını bütün havzadaki bütün unsurları ele alarak temizleme çalışmalarını başlattık. Başbakanlık tarafından bize diğer birimler içinde yetki verildi bizde 15 eylem planıyla temizleme çalışmasını başlattık. Bu projeler gereği dere yataklarını temizliyoruz. Belediyenin İller atık su arıtma tesislerini DSİ yapsın dedik. Sanayi tesislerinin tek tek arıtma tesisi kurup işletemiyor dolayısıyla müşterek arıtma tesisi kuracağız. Ayrıca sanayi atıklarını denetlemeye başladık. Ergene havzası için planlı bir döneme geçtik. Artık isteyen istediği yerde organize sanayi bölgesi kuramıyor. Islah Organize Sanayi Bölgeleri kurduk."


ERGENE NEHRİ KİRLETENLERİ TESPİT İÇİN ONLİNE İZLEME İSTASYONU

Bakan Eroğlu, Ergene'yi kirletenleri denetlemek için 15 maddelik eylem planlarında online izleme istasyonu kurduklarını vurgu yaparak, "'Ergene Nehri gerçek zamanlı sürekli izleniyor' projesiyle Ergene ve Meriç Nehri üzerine debisi 10 bin metreküp tesislerin günden büyük olan tesislerin Orman Ve Su İşleri Bakanlığımızda kurulan merkezi izleme sistemiyle kirlilik seviyeleri anlık izlenmektedir. Ben bakanlık odamdan da ergeneyi izliyorum. Kirletenlere çok büyük para cezası uygulayacağız. Bu tesisi kurmamız çok büyük faydası oldu. Derin deşarj yapanları görüyoruz. Sanayilerin suyu kirletmeleri önlemek için ayrıca ölçüm istasyonları kurduk. Burada artık fazla su kullanıp nehrimizi kirleten tesislere izin vermiyoruz. Sadece temiz sanayi tesislilerine izin veriyoruz. Ergene nehri suyunu derin deşarj yöntemiyle temizlerken denizin tuzlu suyu tarım arazilerine zarar verdiği için bununla ilgili çalışmamız var. Çalışmalarımız 2017 yılının Ekim ayında saat 16.59'da bitecek. Ergene nehrinde temizlemek için 13 tesisten 10 tanesini bitirdik. Ergene Havzasında iyileştirme çalışmaları çerçevesinde 2007-2014 yılları arasında izleme çalışmaları sonucunda bazı kirlilik parametrelerinde 3’de 2 iyileşme sağlandı" diye konuştu.


'BEN DE TRAKYA'DA YETİŞEN PRİNÇTEN YİYORUM'

Gazetecilerin Edirne'de çeltik arazilerinin Ergene Nehri'nden sulanıp, sulanmadığını sorması üzerine konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ergene Nehri’nden çeltik sulaması yapılmıyor. Sulamalarda kaçak yapılıyor. Ergene havzasına Çakmak ve diğer barajlardan su pompalıyoruz. O bölgenin yüzde 95 bizim yönelttiğimiz Meriç ve diğer sulama yerlerinden yapılıyor. Böyle Trakya’nın pirincini kötülemek amacıyla söylenen sözler. Ben de bacanağım Trakyalı, onun gönderdiği pirinci yiyorum. Böyle yaparak Trakya’nın temiz mis gibi akan suyundan yetişmiş pirinci yiyelim. Ergene’den çok az kaçak olarak sulama yapılıyor" dedi.


Bakan Veysel Eroğlu toplantının ardından Kırklareli AK Parti İl Başkanlığı binasında partililerle bir araya geldi. Parti ziyaretinin ardından Bakan Eroğlu Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Kırklareli AK Parti Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Edirne Milletvekili Rafet Sezen ile çok sayıda kurum müdürü ve vatandaşın katılımıyla Kırklareli Valilik Meydanı’nda 40 milyonluk yatırımla hayata geçirilen 26 sulama dere ıslah ve taşkın tesisinin açılışına katıldı.


FİDAN DAĞITIMINDA İZDİHAM 

Açılışın ardından Bakan Eroğlu ve Kırklareli Valisi Esengül Civelek birlikte vatandaşa 4 bin 400 adet fidan dağıtıldı. Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından dağıtılan, Ceviz, Ihlamur, Adaçayı ve Lavanta fidanlarının ücretsiz dağıtımı sırasında yoğun ilgi olduğundan izdiham yaşandı. Fidan dağıtımında Vali Esengül Civelek ezilme tehlikesi geçirdi. Bakan Eroğlu’nun da sonradan katıldığı fidan dağıtımda 4 bin 400 fidan dağıtıldı. Bakan Veysel Eroğlu fidan dağıtımının ardından Kırklareli valiliği Atatürk toplantı salonunda Vali Esengül Civelek, kaymakam ve protokol mensuplarının katıldığı İl Koordinasyon toplantısına katılarak Kırklareli’nden ayrıldı.


Sözcü



Haber Habertürk'te şöyle yer aldı;

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak. Planlı bir döneme geçtik ve artık herkes istediği yere organize sanayi bölgesi kuramıyor.'' dedi.

Bakan Eroğlu, Kırklareli Valisi Esengül Civelek'i ziyareti ardından valilik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında kentte bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

AK Parti hükümeti döneminde Kırklareli'de çok güzel yatırımlar yapıldığını ifade eden Eroğlu, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hakkında bilgi verdi.

Ergene Nehri'ndeki kirliliğin giderilmesi amacıyla dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ergene Havzası Koruma Projesi'ni başlattıklarını anımsatan Bakan Eroğlu, bunun için yaklaşık 4 milyar liralık yatırım yapılacağını kaydetti.

Ergene Nehri'nin geçmişte çok kirli olduğunu anlatan Eroğlu, ''Ergene Nehri 4. sınıf su kalitesinde akmaktaydı. Üzüntü kaynağımızdı. Hayat kaynağı olacak bu nehrin böyle kirli akması fevkalade üzüyordu. Burada kimse kendi vazifesini yapmıyordu. Bizim vazifemiz olmamasına rağmen atık su arıtma inşa ediyoruz. Biz sadece kontrol edip ceza kesecektik. Ama tabi bu böyle olmuyordu. Yıldırım hızıyla çalışmaya başladık. Tekstil ve diğer ürünlerde pek çok sanayi Ergene havzasına birikmiş durumda. 2037 adet sanayi tesisi bulunuyor. Yüzde 82'si Tekirdağ'da, yüzde 10'u Kırklareli'de, yüzde 8'i Edirne'de.'' şeklinde konuştu.

Hızlı sanayileşme ve evsel atıklarla Ergene Nehri debisinin ciddi anlamda arttığını aktaran Eroğlu, 2011 yılında hazırladıkları eylem planı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Ergene Nehri'ni önemsediklerine işaret eden Eroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

''Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak. Planlı bir döneme geçtik ve artık herkes istediği yere organize sanayi bölgesi kuramıyor. Sürekli izleme cihazı kurduk. Ben makamımdan Ergene'yi takip edebiliyorum. Deşarj sistemleri düzenlendi, taşkın uyarı sistemi kuruldu, yeraltı suyu kullanımı kontrol altına aldık. Kanun çıkarttık sanayi ölçüm sistemi takmak zorunda kaldı. Ayrıca baraj ve göletleri sulama sistemlerini tamamlamaya başladık. Yaklaşık 13 tane arıtma tesisi yaptık. Bunların hiçbiri yoktu. 10 tanesini tamamladık. Söz verdiğimiz süre üzerine kendi vecibemizi bu sene sonuna kadar bitireceğiz. Ergene'de 2018 yılı sonunda sadece arıtmayla kalmayacağız, sulama ve sanayide kullanmak için arıtılmış sular elde edeceğiz.''

Ergene'ye kurulan online izleme sistemi kurulumunun önemli olduğuna değinen Eroğlu, ''Ergene Nehri'ne kurulan online izleme sisteminin çok faydası oldu. Herhangi bir yerde gece vakti ya da cumartesi, pazar bir deşarj olduğu zaman tespit ediyoruz. Bunlara çok büyün cezalar vereceğiz.'' ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin 'Edirne'de çeltik arazileri Ergene Nehri'nden sulanıyor iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusuna Eroğlu, şöyle cevap verdi:

''Biz bütün Trakya'ya baraj ve göletleri inşa ettik. Çeltiklerin tamamı Ergene'den sulanmıyor. Edirne'de, Tekirdağ'da yaptığımız baraj ve göletler var. Onlardan suluyoruz. Ergene'den sulanması mümkün değil. Belki Ergene kenarındaki bazı yerler kaçak olarak sulayabilir. Bunların yüzde 95’i bizim inşa ettiğimiz baraj ve göletlerden sulanıyor. Biz Trakya’nın çeltiğini yiyoruz. Bilim adamı iddia etmez ispat eder. Hodri meydan. Bunların yüzde 5’i kaçak Ergene'den sulanıyorsa bilemiyorum. Yüzde 95’i şu anda tamamen bizim inşa ettiğimiz dev baraj ve göletlerden sulanıyor.''



Habertürk


Geri Dön