Et fiyatları resmen uçuşa geçti! Avrupa’nın iki katına çıktı!
Zamlar dar gelirli insanların cebini yakmaya devam ediyor. Geçen yılın kasım ayında kilosu 100 TL’ye satılan karkas etin fiyatı bu ayın sonunda 170 liraya yükselirken kıymanın kilosu ise 220 lirayı buldu.
Türkiye'nin yıllık yaklaşık 1.5 milyon ton sığır etine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başevirgen, bu ihtiyacın karşılanması için 5.5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerektiğini söyledi. “Türkiye olarak enerji ihtiyacımızı karşılamakta bile zorlanır hale gelmişken, bir de et ithalatı için Türkiye’den Euro ve dolar çıkışının olması ihanet değil de nedir?” şeklinde konuşan Başevirgen, “İktidarı bir kere daha uyarıyoruz ithalat kesinlikle çözüm değil. Et ithalatı demek yerli üreticinin ölüm fermanını imzalamak anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
KARKAS ETİN FİYATI 4 EURO'DAN 9 EURO'YA ÇIKTI
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Geçen yıl 60 lira civarında olan karkas etin fiyatı, 4 Euro civarındaydı. Bugün ise fiyatı serbest piyasalarda 170 TL/Kg yani 9 Euro civarında. Avrupa ortalamasına baktığımız zaman aynı kalitede karkas etin fiyatı 4.42 Euro. Kişi başına yıllık 12 kilo olan kırmızı et tüketimimiz 5 kg’ye düştüğüne göre ya üretimde ciddi bir azalma ya da üretici maliyetlerimizde fazlasıyla bir yükselme var” şeklinde konuştu.