05 / 05 / 2024

Ev alana devlet desteği çalışmalarında sona gelindi!

Ev alana devlet desteği çalışmalarında sona gelindi!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan "konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi.



Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan "konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi.


Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlatarak, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.


Hazırlanan taslak yönetmeliğin son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, "Yönetmelik taslağı, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulmuş olup kısa süre içinde Başbakanlığa sevki planlanmaktadır" ifadelerine yer verdi.


Konut hesabı düzenlemesi ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hanehalkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanmasının amaçlandığını vurgulayan Şimşek, şu bilgileri verdi:


"Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir. Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20’sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacaktır. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır. Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir."


"Vatandaşın tasarruf alışkanlığına katkı sağlayacak"


Konut hesabı uygulaması ile konut sahibi olmayan vatandaşların konut edinmeleri için devlet tarafından bir destek sağlanacağını ifade eden Şimşek, bu uygulamanın vatandaşların tasarruf yapma alışkanlıklarına katkıda bulunmasının beklendiğini bildirdi. Şimşek, uygulamanın bankacılık sektörü açısından ise ilave mevduat ve uzun vadeli kaynak imkanı sağlamasının öngörüldüğünü kaydetti.


Devlet katkısından, kanun kapsamında gerekli şartları sağlayan her Türk vatandaşının yararlanabileceğine işaret eden Şimşek, konut hesabı uygulamasına yönelik oluşacak talebe göre ev sahibi olacak kişi sayısının değişebileceğini söyledi.


"İlk devlet katkısı ödemesi 2019'da"


Konut hesabı uygulamasının devletin son dönemde sıkça üzerinde durduğu sosyal hizmet projelerinin bir parçası olarak değerlendirildiğini ifade eden Şimşek, "Bununla birlikte uygulamanın ülkemizdeki tasarruf oranının artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir" dedi.


Hesapların devlete maliyetinin de uygulamaya yönelik oluşacak talebe göre değişebileceğini belirten Şimşek, "Devlet katkısını hak etmek için en az 3 yıl düzenli ödeme zorunluluğu olduğu dikkate alındığında, 2016 yılında başlayacak sistemde ilk devlet katkısı ödemeleri 2019 yılında gerçekleşecektir" görüşüne yer verdi.


Şimşek, bu uygulamanın dünyada bazı ülkelerde de yapıldığını dile getirerek, Almanya ve Çin’de sistemde bir takım farklılıklar bulunmakla birlikte konut tasarruf hesabı adı altında benzer uygulamalar bulunduğunu söyledi.


AA


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan "konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi. Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlatarak, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Hazırlanan taslak yönetmeliğin son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, "Yönetmelik taslağı, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulmuş olup kısa süre içinde Başbakanlığa sevki planlanmaktadır" ifadelerine yer verdi. Konut hesabı düzenlemesi ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hanehalkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanmasının amaçlandığını vurgulayan Şimşek, şu bilgileri verdi:


"Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir. Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacaktır. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır. Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir."


Milliyet 


Haber Star'da şöyle yer aldı;

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan ‘konut hesabı’ uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyledi. Şimşek, Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan Eylem Planı’nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlatarak, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Taslak yönetmeliğin son aşamaya geldiğini belirten Şimşek “Yönetmelik taslağı, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunuldu, kısa süre içinde Başbakanlığa sevki planlanıyor” dedi.


AZAMİ 15 BİN LİRA

Konut hesabı düzenlemesi ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hanehalkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanmasının amaçlandığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şu bilgileri verdi: “Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması, konut sahibi olmaması gerekir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekiyor. Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibariyle hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20’sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacak. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin lira ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacak.”

Star 


Haber Hürriyet gazetesinde şöyle yer aldı;


Ev alacaklara en az 15 bin TL devletten


Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan ‘konut hesabı’ uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Eylem Planı’nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlatan Şimşek şunları söyledi: 

“Katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir. Konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken tutarın azami yüzde 20’sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacaktır. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl değerleme oranı ile artırılacaktır.”


Hürriyet




Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan "konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi.


Şimşek yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlatarak, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.


Hazırlanan taslak yönetmeliğin son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, "Yönetmelik taslağı, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulmuş olup kısa süre içinde Başbakanlığa sevki planlanmaktadır" ifadelerine yer verdi.


"Devlet katkısı için azami tutar 15 bin lira"


Konut hesabı düzenlemesi ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hanehalkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanmasının amaçlandığını vurgulayan Şimşek, şu bilgileri verdi:


"Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir. Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20’sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacaktır. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır. Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir."



Bu haber Bugün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan " konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldi. 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlatan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.


Konut hesabı düzenlemesi ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hanehalkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanmasının amaçlandığını vurgulayan Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir. Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacaktır. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır. Devlet katkısı, bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir." 


Tasarruf oranına katkı sağlayacak


Konut hesabı uygulaması ile konut sahibi olmayan vatandaşların konut edinmeleri için devlet tarafından bir destek sağlanacağını ifade eden Mehmet Şimşek, bu uygulamanın vatandaşların tasarruf yapma alışkanlıklarına katkıda bulunmasının beklendiğini bildirdi.


Şimşek, uygulamanın bankacılık sektörü açısından ise ilave mevduat ve uzun vadeli kaynak imkanı sağlamasının öngörüldüğünü kaydetti.


İlk ödeme 2019’da


2016 yılında başlayacak sistemde ilk devlet katkısı ödemeleri 2019 yılında gerçekleşecek. 



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Hükümetin, 3 ay içinde gerçekleştireceği vaatlerinden “konut hesabı” uygulaması son aşamaya geldi. Ev sahibi olmak isteyenlere 15 bin TL’ye kadar destek verilecek
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan "konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi. Şimşek, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlattı. Şimşek, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi. Hazırlanan taslak yönetmeliğin son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, "Yönetmelik taslağı, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulmuş olup kısa süre içinde Başbakanlığa sevki planlanmaktadır" dedi.

Düzenli ödeme şartı 


Şimşek, "Konut hesabı düzenlemesi ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesi ve hane halkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanmasını hedeflendi. Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir" dedi.  

Para birikecek 


Şimşek, belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacağını söylerken, "Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır. Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir" dedi.




Bu haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı:

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan "konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlatarak, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Hazırlanan taslak yönetmeliğin son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, "Yönetmelik taslağı, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulmuş olup kısa süre içinde Başbakanlığa sevki planlanmaktadır" ifadelerine yer verdi. Konut hesabı düzenlemesi ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hanehalkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanmasının amaçlandığını vurgulayan Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir. Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacaktır. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır. Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir."

"VATANDAŞIN TASARRUF ALIŞKANLIĞINA KATKI SAĞLAYACAK"


Konut hesabı uygulaması ile konut sahibi olmayan vatandaşların konut edinmeleri için devlet tarafından bir destek sağlanacağını ifade eden Şimşek, bu uygulamanın vatandaşların tasarruf yapma alışkanlıklarına katkıda bulunmasının beklendiğini bildirdi. Şimşek, uygulamanın bankacılık sektörü açısından ise ilave mevduat ve uzun vadeli kaynak imkanı sağlamasının öngörüldüğünü kaydetti. Devlet katkısından, kanun kapsamında gerekli şartları sağlayan her Türk vatandaşının yararlanabileceğine işaret eden Şimşek, konut hesabı uygulamasına yönelik oluşacak talebe göre ev sahibi olacak kişi sayısının değişebileceğini söyledi. 

"İLK DEVLET KATKISI ÖDEMESİ 2019'DA"


Konut hesabı uygulamasının devletin son dönemde sıkça üzerinde durduğu sosyal hizmet projelerinin bir parçası olarak değerlendirildiğini ifade eden Şimşek, "Bununla birlikte uygulamanın ülkemizdeki tasarruf oranının artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir" dedi.

Hesapların devlete maliyetinin de uygulamaya yönelik oluşacak talebe göre değişebileceğini belirten Şimşek, "Devlet katkısını hak etmek için en az 3 yıl düzenli ödeme zorunluluğu olduğu dikkate alındığında, 2016 yılında başlayacak sistemde ilk devlet katkısı ödemeleri 2019 yılında gerçekleşecektir" görüşüne yer verdi.

Şimşek, bu uygulamanın dünyada bazı ülkelerde de yapıldığını dile getirerek, Almanya ve Çin'de sistemde bir takım farklılıklar bulunmakla birlikte konut tasarruf hesabı adı altında benzer uygulamalar bulunduğunu söyledi.




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Ev alana devlet de para verecek. Uygulama için geri sayım başladı. Ev almak için bankada açtığı hesaba 3 yıl para yatıranlar, 15 bin liraya varan devlet katkısını alacak.

Hükümet, ev sahibi olmayı kolaylaştırıyor. Konut alana devlet desteği başlıyor. Ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan konut hesabı uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini duyuran Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sistemin detaylarını da açıkladı. Şimşek, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Hazırlanan taslak yönetmeliğin son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, şu bilgileri verdi: "Katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurt içi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir." 

PARA BANKAYA 

Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken tutarın azami yüzde 20'sine kadar devlet katkısı bankaya ödenecek.

Takvim


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı; 

Ev alana 15 bin lira teşvik veren ‘konut hesabı’nda sona gelindi. Hükümetin önce yüzde 15 olarak açıklayıp daha sonra yüzde 20’ye çıkardığı destekle ilk ev 2019’da alınabilecek

Hükümetin geçtiğimiz yıl Ocak ayında inşaat sektörüyle bir araya geldiği zirvede açıkladığı ve 64’üncü Hükümet Eylem Planı’nda 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasına aldığı ‘konut hesabı’ yani ev alacaklara verilecek teşvik için çalışmalarda sona gelindi.
 
Hazırlanan yönetmeliğe göre, konut hesabı açanlara verilecek azami 15 bin liralık devlet katkısında bir değişiklik yok. Geçtiğimiz yıl Ocak’ta açıklanan yüzde 15’lik katkı oranı Mart’ta Meclis’te kabul edilen torba kanunda yüzde 20 olarak belirlenmişti. Hazırlanan yönetmeliğe göre, verilecek desteğin tutarı yüzde 15 değil yüzde 20 oldu.
 
Buna göre, daha önce 15 bin lira destek alabilmesi için hesabında 100 bin lira biriktirmesi gereken bir vatandaş, 75 bin lira biriktirdiğinde bu teşvikten yararlanabilecek.
 

En fazla yüzde 15’ti

 
Geçen yıl 8 bakanıyla birlikte inşaat sektörünün temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu zirvenin sonunda sürpriz bir şekilde ev alacaklara teşvik verileceğini açıklamıştı. Davutoğlu, ilk kez konut alacakları kapsayan ve kademeli olarak uygulanacak teşvik hakkında bilgi verirken, “Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir bankada hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 de devlet verecek. 5 yıl için yüzde 15, 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz. Böylece en az 3 yıl o tasarruf teşvik edilmiş olacak ama erken çekimlerde de yüzde 15’ten daha aşağı inen bir kademelendirme uygulanacak” demişti.
 
Bu açıklamanın üzerinden geçen bir yıllık sürede “konut hesabı” uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarında son aşamaya gelindi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan “konut hesabı” uygulamasına ilişkin ipuçlarını verdi. Yönetmelik taslağının ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulduğunu ve kısa süre içinde Başbakanlığa sevk edileceğini belirten Şimşek, yönetmelikle ilgili şu bilgileri verdi:
 

En az 3 yıl hesapta

 
- Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekiyor.
 
- Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurt içi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekiyor.
 
- Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken tutarın azami yüzde 20’sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacak.
 
- Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır.
 
- Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir.”
 

İlk ödemeler 2019’da

 
MEHMET Şimşek, devlet katkısını hak etmek için en az 3 yıl düzenli ödeme zorunluluğu olduğu dikkate alındığında, 2016 yılında başlayacak sistemde ilk devlet katkısı ödemelerinin 2019 yılında gerçekleşeceğini söyledi. Şimşek, uygulamanın ülkemizdeki tasarruf oranının artırılmasına katkı sağlayacağının düşünüldüğünü de sözlerine ekledi.
 

Anadolu’da talebi artırır

 
KONUT hesabının piyasaya yansıması, en erken 2019 yılına denk gelecek. Şu anda 1 milyon 200 bin seviyesinde olan konut satışlarının teşvikle birlikte 1 milyon 500 binleri görebileceği hesaplanıyor. Sektör temsilcilerine göre, konut hesabı özellikle Anadolu’da sektörü canlandıracak.
 

Hesapta 75 bin lira olmalı

 
DEVLET katkısı oranının azami yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarılmasıyla, vatandaşın konut hesabında biriktireceği miktar azalıyor. Örneğin, ilk açıklamalara göre, bir vatandaşın 15 bin liralık yani yüzde 15 oranında teşvikten yararlanabilmesi için hesabında 100 bin lira biriktirmesi gerekiyordu. Hazırlanan yönetmeliğe göre ise konut hesabında 75 bin lira biriktiren bir kişi 15 bin liralık destekten yararlanabilecek.  

Vatan


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan 'konut hesabı' uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi. Şimşek, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlatarak, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Şimşek, "Yönetmelik taslağı, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulmuş olup kısa süre içinde Başbakanlığa sevki planlanmaktadır" ifadelerini kullandı. Şimşek, konut hesabı düzenlemesiyle konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hanehalkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanmasının amaçlandığını vurguladı.

Sistem nasıl işleyecek?

ŞİMŞEK, uygulamayla ilgili şu bilgileri verdi:
- Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir.
- Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir.
- Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacaktır.
- Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacaktır.

İLK ÖDEME 2019 YILINDA

Hesapların devlete maliyetinin de uygulamaya yönelik oluşacak talebe göre değişebileceğini belirten Şimşek, "Devlet katkısını hak etmek için en az 3 yıl düzenli ödeme zorunluluğu olduğu dikkate alındığında, 2016 yılında başlayacak sistemde ilk devlet katkısı ödemeleri 2019 yılında gerçekleşecektir" dedi.


Akşam 





Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut hesabı açıp en az 3 yıl boyunca düzenli para yatıran vatandaşa, biriken toplam tutarın yüzde 20'si kadar devlet katkısı ödenecek. 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan “konut hesabı” uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi. Şimşek, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan konut hesabı uygulamasının 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer aldığını hatırlatarak, uygulamaya yönelik hazırlanan yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. 

KONUTU OLMAYANLARA 

Konut hesabı düzenlemesi ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hane halkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanmasının amaçlandığını vurgulayan Şimşek, şu bilgileri verdi: “Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir. 


Destek parası hesaba yatacak 

Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacaktır. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır. Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir.” 

İlk ödeme 2019'da

Konut hesabı uygulamasının devletin son dönemde sıkça üzerinde durduğu sosyal hizmet projelerinin bir parçası olduğunu belirten Bakan Şimşek, “Bununla birlikte uygulamanın ülkemizdeki tasarruf oranının artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir” dedi. Hesapların devlete maliyetinin de uygulamaya yönelik oluşacak talebe göre değişebileceğini belirten Şimşek, “Devlet katkısını hak etmek için en az 3 yıl düzenli ödeme zorunluluğu olduğu dikkate alındığında, 2016 yılında başlayacak sistemde ilk devlet katkısı ödemeleri 2019 yılında gerçekleşecektir” diye konuştu. 

Güneş


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı; 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev alacak vatandaşlara devlet desteği çalışmalarında sona gelindiğini bildirdi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan “konut hesabı” uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmaların sonuna gelindiğini açıkladı. Peki kimler konut hesabı uygulamasından yararlanabilir? EV ALANA DEVLET DESTEĞİ İşte kimlerin, hangi koşullarda, ne kadar devlet katkısı alabileceği ile ilgili tüm bilgiler:

-Konut hesabı açabilmek için iki ana şart, Türk vatandaşı olmak ve konut sahibi olmamak. 

-Devlet katkısına hak kazanabilmek için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açılması ve konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapılması gerekiyor.

-Konut edinim tarihi geldiğinde konut hesabına sahip kişinin hesabında biriken toplam tutarın azami yüzde 20’sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacak.

-Devlet katkısı için azami tutar 15 bin TL. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak.

-Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.


Vatan





Haber Milat Gaztesi'nde şu şekilde yer aldı...

Ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini teşvik eden "konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmaları son aşamaya geldi. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmeleri için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir" dedi. Koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinme tarihi itibariyle hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacak. Bu tutar 15 bin lirayı geçmeyecek. Ancak her yıl yeniden değerleme oranı ile arttırılacak. 


Gözde ALTINTAŞ/Milat

Geri Dön