30 / 04 / 2024

Ev sahipleri kiracılardan yasal artıştan fazla zam istiyor! Bütçeye uygun ev bulmak zorlaştı!

Ev sahipleri kiracılardan yasal artıştan fazla zam istiyor! Bütçeye uygun ev bulmak zorlaştı!

Ipsos tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, ev sahiplerinin yüzde 35'i, kiracılarından yasal artıştan fazla zam talep etti. İşte emlak sektöründeki son durum...



Kiracıların yüzde 51’inin son bir yıl içinde kiralarına yapılan yükselişin, gelirlerindeki yükselişten daha çok olduğu belirlendi. Gelirlerindeki yükselişin kira artışından daha fazla olduğunu söyleyenlerin oranı ise ise yüzde 14 oldu. Her 10 kiracıdan 4'ü kira ve gelirlerindeki yükselişin aynı oranda olduğunu aktardı.

Ev sahipleri kiracılardan yasal artıştan fazla zam istiyor! Bütçeye uygun ev bulmak zorlaştı!

YÜZDE 86'LIK KISIM BÜTÇESİNE UYGUN EV BULAMAYACAK

Kiracıların yüzde 86’sı taşınmak durumunda kaldıklarında aynı semtte ihtiyaçlarına ve bütçelerine uygun bir konut bulamayacaklarını belirtiyor. Bu konuda herhangi bir zorluk çekmeyeceğini söyleyenler ise yüzde 14 olarak belirlendi. 

Kiracıların yüzde 48'lik kısmı oturdukları semtten memnunken, her 4 kiracıdan biri oturduğu semtten memnun olmadığını belirtti. Yaşadığı semtten memnun olmasına rağmen oturduğu apartmandan memnun olmayan kiracıların oranı yüzde 41 olarak belirlendi. 

Ev sahipleri kiracılardan yasal artıştan fazla zam istiyor! Bütçeye uygun ev bulmak zorlaştı!

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; araştırmaya katılım gösterenlerin yüzde 36'sı kendi evlerinde oturduğunu, yüzde 33'ü ise kiracı olduğunu belirtti. Bunların yüzde 31'lik kısmı 5 yıldan daha uzun zamandır aynı evde kiracı olduğunu aktardı. 

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar GEDİK, açıklanan verilere ilişkin konuştu ve "Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı tüketim tercihlerinde doğal değişimler yaratıyor. Son dönemde gerek konut fiyatlarındaki, gerekse kira bedellerindeki artışlar dikkat çekici. 1-10 Haziran tarihleri arasında konuya dair bir araştırma yaptık. Araştırmamızın katılımcılarının üçte biri kiracı olduğunu belirttiler. Her on kiracıdan üçü, beş yıldan eski kiracı. Her iki kiracıdan birinin ödediği kiradaki artış gelirindeki artıştan fazla. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen resmi oranın üzerinde kira artış talebi ile karşılaşan kiracıların dörtte üçü bunu kabul ediyor. Temel nedenlerden biri ise her on kiracıdan dokuzunun taşınmak zorunda kalsa mevcutta oturduğu semtte bütçesine göre başka bir kiralık ev bulamayacağını düşünmesi" diye konuştu. 

TOKİ'den ev almak isteyenlere büyük müjde!  22 ilde ucuz konut fırsatı bugün başladı! Sakın kaçırmayın! İşte il il liste

ŞOK Market 15 Haziran aktüel ürünler kataloğu: Bugün ŞOK'ta neler indirimde? İşte 15 Haziran 2022 fiyat listesi

15 Haziran 2022 altın fiyatlarında son dakika! Bugün gram altın, çeyrek altın, tam altın, Cumhuriyet altını ne kadar?

Benzine beklenen indirim geldi! Yeni fiyatlar kaç lira? Opet, PO, Total, Shell, BP 15 Haziran 2022 fiyat listesi...


Geri Dön