05 / 05 / 2024

Ev sahiplerine kötü haber! Yüksek kira artışları engellenecek! Kanun teklifi hazırlandı!

Ev sahiplerine kötü haber! Yüksek kira artışları engellenecek! Kanun teklifi hazırlandı!

Ev sahibi ve kiracıların arasında yaşanan en büyük sorunlardan olan fahiş kira zamlarının önüne geçiliyor. Konuyla ilgili bir kanun teklifi hazırlandı...



EV KİRALARI YÜZDE 100'DEN FAZLA ARTTI

Türk Borçlar Kanununun 344. maddesi gereğince senelik yükselişlerin yurt içi tüketici fiyat endeksi (Yİ-TÜFE) oranını aşmadığı belirtilen teklifte, tarafların Yİ-TÜFE oranınından düşük uyguladıkları yükselişler kanun tarafından problem teşkil etmiyor çünkü kanunda, kiracıyı koruma eğilimi bulunuyor. Teklifte, "Ancak pandemi sonrasında ve özellikle son yıllarda hızla artan enflasyonla yüzde yüzün üzerinde kira artışlarının yaşandığı ve kanunun dışına çıkıldığına dair somut olaylar ve davalar kamuoyuna yansımaktadır" ifadelerine yer verildi. 

Ev sahiplerine kötü haber! Yüksek kira artışları engellenecek! Kanun teklifi hazırlandı!

Sözcü'den Zekeriya Albayrak'ın haberine göre; 2022 Şubat'ta kira yükseliş oranının yüzde 26 olduğuna dikkat çekilen teklifte, "Hızla artan enflasyonu işaret eden ev sahipleri ise kiracılarından yasal orandan daha fazla kira artışı talep etmektedir" ifadeleri kullanıldı ve bu talebi olumlu karşılanmayan mülk sahiplerinin kiracılara tahliye baskısı uyguladığı aktarıldı. 

“YARGITAY TAHLİYE İSTİYOR"

Kanun teklifinin gerekçesinde “Pandeminin ortaya çıktığı yılda bazı kiralayanlar  yapmamıştı. Fakat içinden geçilen ağır ekonomik koşullar ve hızla artan yüksek enflasyonla birlikte bu durum kiraya verenler tarafından kötüye kullanılmaktadır. Uzlaşmazlığa düşen ve anlaşamayan taraflar, konuyu mahkemelere taşımaktadır.

Ev sahiplerine kötü haber! Yüksek kira artışları engellenecek! Kanun teklifi hazırlandı!

Özellikle bazı ev sahipleri, sözlü olarak kabul ettikleri artış oranlarını ileride koşullar değiştiğinde kiracıları mağdur edecek şekilde kullanabilmektedir. Yargıtay da bu durumu tahliye nedeni olarak değerlendirmektedir.

Önceki yıllarda kiraya verenler Yİ-TÜFE oranının altında artış yapmışlarsa ve bu uzlaşma yazılı olarak yapılmayıp da sözlü mutabakatla yapılmışsa Yargıtay, güncel içtihatlarında bunu tahliye nedeni olarak kabul etmekte ve geriye dönük beş yıllık kira bedeli farkını kiracıya ödetmektedir” ifadeleri kullanıldı.

 

Ev kiraları 3'e katlandı! Konut sektörüne savaş dopingi!

Kiralık evlerde ipin ucu kaçtı, Uzman isim uyardı! Kiracıları zor günler bekliyor

Ev sahiplerinin kira oyunu! Kendi evlerini yüksek fiyatla kiraya veriyor, daha ucuz eve taşınıyorlar!

Konut kiralarındaki fahiş artışlar engellenecek! Araştırma önergesi verildi!

İstanbul'da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!


Geri Dön