28 / 04 / 2024

Eva Gayrimenkul Periskop'un 38. sayısını yayınladı!

Eva Gayrimenkul Periskop'un 38. sayısını yayınladı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık tarafından her 3 ayda bir yayınlanan ''Periskop Analiz'' verilerinin 38. sayısını yayınladı. 



EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık tarafından her 3 ayda bir yayınlanan ''Periskop Analiz'' verilerinin 37. sayısını bugün açıkladı.  PERİSKOP ta 2018 Nisan-Mayıs-Haziran dönemine ait gayrimenkul sektörü haberleri yer alıyor.

Nef, EBRD ile Ev ve Yurt İçin Şirket Kurdu

Gayrimenkul firması Nef, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile güç birliğine gitti.  Nef ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) ortak şirketi hem konut hem de öğrenci yurdu inşa edecek.

120 milyon dolarlık sermaye ile Nef EBRD Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.’yi  kuran Nef ve EBRD, ilk etapta 600 milyon dolar yatırımla 5 bin üniteli konut projeleri ve 6 bin yatak kapasiteli akademik rezidans (öğrenci yurtları) projeleri geliştirecek. Ortaklığın yönetimini ise Nef’in bir iştiraki olan Intus Capital Danışmanlık yapacak. Nef veEBRD, bu ortaklıkla Türkiye’de modern, depreme dayanıklı ve enerji tasarruflu gayrimenkul projelerigeliştirme 
kararı aldı. İlk 5 yıllık planda 5 bin üniteli konut projeleri ve 6 bin yatak kapasiteli akademik rezidans projeleri geliştirmeyi planlayan ortaklık, ağırlıklı konut üretmeyi hedefliyor.

Galatasaray Arsası İhalesinin 2. Oturumu Gerçekleşti

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından İstanbul  Bakırköy Florya Arsa Satışı Karşılığı  Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 2. oturumu yapıldı. Söz konusu araziye  konut, dini tesis, ilköğretim okulu ve park alanları yapılabilecek. Florya  sahiline yakın konumda yer alan arazi Atatürk Ormanı ile Atatürk Havalimanı'nın ortasında kalıyor. Toplam arsa alanı 63 bin 230 metrekare, toplam inşaat alanı ise 55 bin 98 metrekare büyüklüğündeki arsa için 9 firma talip olmuştu. Merakla beklenen arsanın ihalesini Öz Er-ka İnşaat 2 milyar 250 milyon TL teklif vererek kazandı. Şirket payı olarak ise 832 milyon 500 bin TL taahhüt edilirken, bu gelirden  Galatasaray'a düşecek pay ise yaklaşık 238 milyon TL olacak.

Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu’nun Yer Aldığı Arazinin Satış İhalesi Tamamlandı

İstanbul’un en değerli semtlerinden Etiler’de yer alan, eskiden Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu’nun yer aldığı
 arazinin satış ihalesi tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), 1 milyar  356 milyon 600 bin+KDV muhammen bedelle hasılat paylaşımı modeliyle düzenlediği ihalenin kazananı 1 milyar 388 milyon 520 bin lira teklif veren İBB’nin iştiraki KİPTAŞ oldu. KİPTAŞ’ın yapacağı projeden elde  etmeyi planladığı gelir de 2 milyar 660 milyon lira. 31 bin 885 metrekare alana sahip arazinin imar planlarında kısmen ticaret, hizmet alanı, kısmen park alanı, kısmen de yol alanı yer alıyor. Yükseklik izni serbest bırakılan arazinin emsali 2.5 olarak belirlenmişti.  Buna göre, arsada ticari alan, alışveriş merkezi, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin verilmiş oldu. Arsada 100 bin metrekare  inşaat hakkı bulunuyor.

İstanbul’da Yeni İmar Yönetmeliği Resmi Gazetede Yayınlandı

Yönetmeliği Resmi Gazetede Yayınlandı İstanbul için Yeni İmar Yönetmeliği 20 mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete'de  İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı. Yönetmelik  uygulama imar planı bulunan alanları kapsıyor. İstanbul İmar Yönetmeliği'nde; asansör zorunluluğu, bodrum katlarının  iskan durumu, yapı ruhsatı, parsele ilişkin hükümler, parsel  büyüklükleri, yol genişliklerine göre bina kat adetleri, arsalara ilişkin  hükümler, binalara kot verilmesine ilişkin esaslar, yoldan kotlandırma, bahçe tesviyelerine ilişkin esaslar, katlar alanı hesabına dâhil edilmeyen kullanımlar, bahçe mesafeleri, bir parselde birden fazla bina yapılması gibi konular yer aldı.

Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak

Gayrimenkul sektörü, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın çağrısına indirim ve düşük peşinat kampanyasıyla destek verdi. Hükümetin tapu harcı ve KDV oranlarını indirmesiyle birlikte, kamu bankalarının da konut kredi faizlerini düşürmesinin ardından Türkiye’nin önde gelen kuruluşları GYODER,İNDER ve KONUTDER güç birliği yaptı. Türkiye’nin en gözde gayrimenkulfirmalarının üyesi olduğu 3 kuruluş, 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere tüm peşin ve konut kredili satışlarda yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyası başlattı. Böylece ev almak isteyen biri yüzde 5 peşinat ile120 ay vadeli kredisini 0.98 faiz oranıyla ödeyebilecek. Peşin ve banka kredili ödemelerde kampanya kapsamında yüzde 20 indirim alabilecek.Kampanyaya üye 41 firma, 150 projesi ile dahil olurken 30 hazirana kadar süren kampanyanın konut talebini arttırdığı görüldü. 

İmar Barışı Resmi Gazetede Yayınlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, kamuoyunda "İmar Barışı" olarak  bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen  Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin  düzenlemenin usul ve esasları belirlendi. Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan, "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, Yapı Kayıt Belgesi müracaatı, bu
belgenin bedelinin hesaplanması ve ödenmesi, belge verilen Hazineye ait taşınmazların satışı, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek yapılar ile bu belgenin düzenlenmesi safhasında yalan beyanda bulunanlar 
hakkında yapılacak işlemlere ilişkin hususları kapsıyor. Buna göre, Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar için verilecek. Belge için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge bedeli ise 
31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek. Tebliğle, gerektiği durumda Bakanlar Kurulu başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatabilecek.

 

Dosya için <dosya>

.


Geri Dön