27 / 04 / 2024

Eva Gayrimenkul Periskop'un 37. sayısını yayınladı!

Eva Gayrimenkul Periskop'un 37. sayısını yayınladı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık tarafından her 3 ayda bir yayınlanan ''Periskop Analiz'' verilerinin 37. sayısını yayınladı. 



EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık tarafından her 3 ayda bir yayınlanan ''Periskop Analiz'' verilerinin 37. sayısını bugün açıkladı.  PERİSKOP ta 2018 Ocak-Şubat-Mart dönemine ait gayrimenkul sektörü haberleri yer alıyor.

Ocak Haberleri

Carrefoursa İstanbul Kozyatağı’ndaki Arazisini Sattı
Avrupa’nın en büyük fonlarından biri olan Aerium’a bağlı Bainbridge Holding’in sahibi olduğu Kozyatağı Carrefour AVM Gülaylar Group’a 269 milyon Euro bedelle satıldı. 127 dönüm alan üzerinde bulunan Kozyatağı Carrefour AVM’nin satışı ile ilgili yürütülen görüşmelerde sona gelindi. 24 yıl önce açılan AVM’nin yeni sahibi, City’s ve Meydan İstanbul AVM’nin de sahibi olan Gülaylar Group oldu. 

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtım Derneği İZODER'in destek ve girişimleriyle hazırlanan 'Binalarda Su Yalıtımı  önetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlandı. Binalara dayanıklılık, kalite ve güç kazandıracak yönetmelik ile artık binaların kaderi değişecek. Yeni yapılan binalarda bu yönetmelikte öngörülen esaslara uyulmadığının tespit edilmesi halinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek. Binalarımızda su yalıtımı binanın yapısal özelliklerini korumak bakımından zemin yalıtımı olarak, topraktan binayı kurtardığımız temel kotunda hayati öneme sahip. Binanın ömrü, kolon, kiriş, döşeme gibi yapısal bileşenlerin dayanımlarını koruması su yalıtımına bağlı. Yani deprem güvenliğinden bahsettiğimiz bir ülkede su yalıtımı yönetmeliğine yeni kavuşmuş olmamız üzücü.

Şubat Haberleri

Ruhsata Aykırı Çalışan Müteahhite Yetki Belgesi İptali!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkartılan "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik" kapsamında, 2012
yılından itibaren 3194 sayılı İmar Kanunu'na tabi bütün yapıların, bir yapı müteahhitinin sorumluluğu altında inşa edilmesi ve her müteahhitin "Yetki Belgesi Numarası" alması zorunluluğu yer alıyor. Yetki belgesi numarası verdikten sonra da firmaların faaliyetlerini düzenli olarak denetim altında tutan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, firmaların, yapım işinin ruhsata ve ruhsata ekli etüt ve projelere aykırı gerçekleştirilmesi ve verilen süre içinde aykırılığın giderilmemesi halinde beş yıl, aykırı olarak gerçekleştirilen imalatın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi halinde ise on yıl süreyle yetki belgesi numaralarını iptal ediyor.

Gyoder'den, Sektöre Işık Tutacak Yeni Bir Rapor Geliyor
"Konutun Geleceği, Geleceğin Konutu" İstanbul Raporu sunumu lansman toplantısı ile 28 Şubat'ta tanıtıldı. Konut dinamikleri üzerine yapılan kantitatif ve kalitatif çalışmanın yorumlarla değerlendirildiği rapor aynı zamanda, sektör temsilcilerine kritik kararlarında yol gösterici bir rehber olacak nitelikte. Raporda yer alan analizlerin yorumlarla harmanlanmasıyla, geleceğin üretimine konu olması gereken konutlar, net bir şekilde ortaya konuluyor. Konutun arsa alımı ile başlayan macerasında, hedef kitle belirleme, konsept geliştirme, planlama, mimari, malzeme seçimi, üretim, pazarlama, satış ve kredilendirme sürecinin her biri ayrı bir uzmanlık olarak gelişiyor. Bu rapor nihai tüketicinin talep ettiği ürünün geliştirici tarafından doğru yaratılmasına yardımcı olacak. Ayrıca ezber bozan yaklaşımlar ve dün doğru ama bugün artık yanlış olan gerçeklerle, sektörde nasıl fark yaratılabileceği konusunda sektör temsilcilerine ışık tutacak. Yatırımcıların; rakip sayısının bu denli arttığı ve faiz oranlarının yüksekliğini koruduğu, ekonomik belirsizliğin devam ettiği mevcut piyasa koşullarında, doğru yatırım için bu tarz çalışmalara olan taleplerinin artması gerekiyor. 

İstanbul'un Gözde Arazisi Satıldı
Bayrampaşa'nın ilk alışveriş merkezi olan CarrefourSA için satış işlemi gerçekleştirildi. Bayrampaşa CarrefourSA'nın satışı 28 Şubat 2018 Çarşamba günü yapıldı. 2003 yılında açılan ve Bayrampaşa'nın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyan CarrefourSA 31 Aralık 2017 tarihinde kapatıldı. CarrefourSA müşterilerine 1 Ocak'tan itibaren Bayrampaşa Forum AVM'de hizmet vermeye başladı. İçerisi boşaltılan 63 bin 261 metrekare arsa alanı üzerine kurulu CarrefourSA Bayrampaşa Alışveriş Merkezi ayrıca 24 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. İstanbul’un en hızlı gelişen ilçelerinden Bayrampaşa’da metro istasyonuna yürüyüş mesafesinde yer alan Bayrampaşa CarrefourSA AVM'nin satış işlemi 28 Şubat 2018 Çarşamba günü gerçekleştirildi. Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. mülkiyetinde olan taşınmazın 28 Şubat 2018 tarihinde 134 milyon TL+ KDV (toplam
145.000.000-TL) bedelle ile Re-Pie Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. Avrupa Stratejik Gayrimenkul Yatırım Fonu'na satıldığı belirtildi.

Mart Haberleri

Mipim
Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM, Fransa’nın Cannes kentinde 29’uncu kez kapılarını açtı. İstanbul Ticaret Odası (İTO), 685 metrekarelik İstanbul Çadırı ile fuarda dördüncü kez yer aldı. İstanbul Çadırı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın yanı sıra Emlak Konut, Aremas, Fuzul Yapı, Gülan Otomotiv, Halk GYO, Muum Mimarlık, Oyak İnşaat, Tahincioğlu, Teknik Yapı ve Yeditepe firmalarının stantlarına ev sahipliği yaptı.

Uludağ Ekonomi Zirvesi
Capital ve Ekonomist dergileri tarafından 23-24 Mart’ta 7.’si düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi gerçekleşti. Capital ve Ekonomist dergileri tarafından organize edilen zirvede; gayrimenkulün geleceği, iyi şirketlerin yönetimi, Y kuşağına liderlik, yeni teknolojiler, dijitalleşme çağında fırsatlar, değişen tüketim alışkanlıkları, girişimciliğin yarını gibi konular konuşuldu.

Halk Varlık Kiralama Kira Sertifikası Başvurusu Yapacak!
Halk Varlık Kiralama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) kira sertifikası ihracına ilişkin yönetim kurulu kararı alınması hakkında açıklama yaptı. Halk Varlık Kiralama'nın halka arz edilmeksizin tahsisli olarak ve/veya nitelikli yatırımcılara satılması yöntemiyle, 600 milyon TL ile sınırlı olarak satılmak üzere yurt içinde kira sertifikaları ihraç edilmesine ve buna ilişkin olarak SPK ve diğer ilgili makamlara başvurularak gerekli
izinlerin alınmasına oybirliği ile karar verildi.

Emlak Konut GYO’nun Nişantaşı İhalesi’nin Kazananı Belli Oldu
Emlak Konut GYO tarafından İstanbul’un en değerli semtlerinden Nişantaşı Teşvikiye’de yer alan Marmara Üniversitesi kampüsü arazisi için gerçekleştirilen ihalenin Pazarlık - Açık Artırma bölümünü içeren 2. oturumu 21 Mart 2018 Çarşamba günü gerçekleştirildi. 6 firmanın teklif verdiği ihalede, 1 milyar 763 milyon 750 bin TL bedelle en yüksek teklifi veren DAP Holding iştiraki Eltes İnş. Tesisat San. Ve Tic. A.Ş. & İstlife Yapı San.Tic. A.Ş. İş Ortaklığı arazinin yeni sahibi oldu. 705 milyon 500 bin TL ise Emlak Konut GYO’ya ödenecek bedel olarak açıklandı. 

Şehrin merkezindeki arazide, ticaret ve konut alanları ile park alanları yer alacak. Yaklaşık 25 dönümlük arsanın yaklaşık 11 dönümü ticaret ve konut alanı, 1 dönümü yalnızca ticaret alanı ve yaklaşık 7 dönümü de park alanı olarak ayrılacak. Arazinin bitişiğinde Ihlamur Kasrı Doğal ve Tarihi Sit Alanı bulunması dolayısıyla yeşil alan düzenlemesi de yapıldı. Konut ve ticaret alanında yapılacak binaların kat sayısı 10, ticaret alanındaki yükseklik sınırı da 5 kat olarak belirlendi. Emsale esas inşaat alanı da toplam 26 bin 887 metrekare olarak hesaplandı.


Geri Dön