09 / 05 / 2024

Evinde cam balkon olanlar dikkat; Yargıtay'dan emsal karar! Cam balkon yasak mı?

Evinde cam balkon olanlar dikkat; Yargıtay'dan emsal karar! Cam balkon yasak mı?

Çoğumuzun evlerinde yer alan cam balkonlarla ilgili Yargıtay'dan şaşırtan bir karar geldi. İşte o kararın detayları...



CAM BALKON YARGITAY KARARI!


Davacı tarafın vekili, davalıya ait olan 42 numaralı bağımsız bölümde projeye aykırı olarak kapatılan açık balkonun eski haline döndürülmesini talep etmiş, ancak mahkeme bu talebi reddetmişti. Ancak Yargıtay'ın verdiği karar, cam balkon uygulamalarının kat maliklerinin yazılı rızası olmadan yapılamayacağına ve projeye aykırı değişikliklerin geri alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Yargıtay'ın belirttiği gibi, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19. maddesi, kat maliklerini anataşınmazın mimari durumunu korumakla yükümlü kılmaktadır. İkinci fıkrada ise kat maliklerinin, diğer maliklerin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yapamayacakları ifade edilmektedir.

Yargıtay'ın incelediği davada, davalıya ait bağımsız bölümdeki balkonun, mutfakla birleştirilmesi amacıyla kapı, pencere ve duvarının kaldırılarak PVC malzemeyle kapatıldığı tespit edilmiştir. Yapılan bilirkişi incelemesi de cam balkonun, anayapının statiğini etkilemeyecek şekilde yapıldığını ve çevreye zarar vermediğini ortaya koymuştur.

Yargıtay'ın kararında, cam balkonun projeye aykırı olarak kapatılması nedeniyle eski haline getirilmesi gerektiği vurgulanmış ve mahkemenin reddetme kararının hatalı olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, diğer kat maliklerinin de benzer değişiklikleri yaptığı ve bu değişikliklerin diğer maliklere zarar vermediği ifade edilmiştir.  

Sonuç olarak Yargıtay, mahkemenin verdiği kararı bozarak, evine cam balkon yaptıran vatandaşın evini eski haline getirmesi konusunda karara vardı.

Yola çıkacak olanlar dikkat; Benzin fiyatlarına çok büyük zam! Böylesi görülmedi

Son Dakika! Bakan Bilgin asgari ücret için rakam verdi; İşte yeni asgari ücret

Kırmızı alarm verildi: Cumartesi günü bu illerde yaşayan herkes dikkatli olsun


Geri Dön