EYT bilmecesinde kritik konu. Binlerce işçiyi ilgilendiriyor
EYT için gerekli prim gün sayısının ne olacağı, emeklilik yaşının değişip değişmeyeceği büyük merak uyandırırken kadroya geçen işçiler de zorunlu emeklilik maddesi olup olmayacağını merak ediyor.
Mevcut koşullarda emekliliğin isteğe bağlı olduğunu belirten Sarısu, emeklilik şartlarını sağlayanların talep etmeleri halinde emekli edildiğini vurguladı. Sarısu Posta Gazetesi'nde yayınlanan köşe yazısında söz konusu soruya, talep etmeyenlerin emekli edilmeyeceğini bildirdi. Sarısu, kadroya alınan işçilerde de zorunlu emeklilik değil emeklilik şartlarını sağlayanların iş akitlerinin sonlandırılması, yani işlerine son verilmesi durumunun söz konusu olduğunu ifade etti.
"Öyle bir madde olsa bile iptal edilir"
Kamuda kadroya geçen işçilerin EYT ile emekli olma şartını elde etmeleri durumunda yeni bir düzenleme yapılmazsa iş akitlerinin sonlandırılacağını ifade eden Sarısu, kadroya geçen taşeron işçiler işten çıkartıldığını vurgulayarak EYT kanunda sigortalıların, zorunlu olarak emekli edilmesine dair bir düzenleme yer alamayacağını alsa bile Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi halinde büyük bir ihtimalle iptal edileceğini belirtti.
696 sayılı KHK'da ne diyor? İşçiler neden şikayetçi?
Taşerondan kadroya geçen işçilerin, emekliliği hak ettikleri tarih itibariyle emekliye sevk edilmeleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yer alıyor. Söz konusu KHK’da “Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez” maddesi taşerandan kadroya geçen işçilerin şikayetlerine neden oluyor. İşçiler erken emeklilik şartlarını taşıdıkları takdirde iş akitleri sona erdirilerek düşük maaşa mecbur ediliyor.
EYT için 9 bin prim gün şartı mı aranacak?