21 / 07 / 2024

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çalışmalar devam ederken, 8 Eylül 1999’dan önce çalışması olup da emekli olamayan vatandaşların dâhil olduğu EYTlilere ilişkin çözüm modelleri üzerinde görüşülüyor.




EYT’LİLER NE İSTİYOR?

8 Eylül 1999 yılında erkekler için 25, kadınlar için 20 yıllık sigortalılık zamanı ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı olan emeklilik şartları değişti. Bu tarih öncesinde işe başlayan erkekler 44-60, kadınlar için de 40-58 yaş arasında değişen kademeli geçiş zamanı geldi. Bu tarihten sonra işe başlayanlar için ise emeklilik yaşı erkeklerde 60 kadınlarda 58’e, prim gün sayısı ise 7 bine yükseltildi. EYT kapsamında olanlar 1999 yılındaki değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesi ve yaş şartını beklemeksizin, emekli olmayı istiyor.

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

KISMİ, KESİNTİLİ EMEKLİLİK VE SÜRE TAMAMLAMASI NEDİR?

Kısmi emeklilikle 3600 gününü bitiren erkeklerin 55, kadınların da 50 yaşında emekliye ayrılması bekleniyor. Süre tamamlanmasında da erkeklerde 9 bin, kadınlarda 7 bin 200 gün sigortalılık gününü tamamlayanların yaşa bakılmaksızın emekli olması söz konusu. Avrupa’da bazı ülkelerde uygulanan bu modelde yaşı tamamlayanlar belirli bir kesinti miktarını kabul etmeleri hâlinde kısmi erken yaşlılık emeklilik hakkını elde edebiliyor. Almanya’da uygulanan bu modelde yüzde 3,6 seviyesinde bir kesinti yapılıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön