21 / 05 / 2024

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çalışmalar devam ederken, 8 Eylül 1999’dan önce çalışması olup da emekli olamayan vatandaşların dâhil olduğu EYTlilere ilişkin çözüm modelleri üzerinde görüşülüyor.



EYT’lilere, "Prim, yıpranma, yıla" dayalı formüller, "halk (primi yetmeyenler için), iş emekliliği (vakıf, sandık aracılığıyla)" gibi modeller üzerinde görüşmeler yapılıyor. Kısmi emeklilik, süre tamamlanmasının dışında bazı ağır meslekler için de yıpranma seçeneğinin görüşüldüğü kaydedildi. Kısmi emeklilikte, 3600 günü tamamlayan erkeklerin 55, kadınların ise 50 yaşında emekliye ayrılması yönünde düşüncelerin olduğu ileri sürülüyor. Emekli aylığı hesaplaması yapılırken tüm çalışma zamanındaki prime esas kazançlar da hesaplanıyor.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre; milyonlarca kamu çalışanının beklediği 3600 ek gösterge çalışmaları, EYT’lilere yönelik masadaki formüller, aylığı artırmanın yolları, emeklilik hesabı ile ilgili merak edilen soruların yanıtı şu şekilde:

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

EK GÖSTERGE MECLİS'E NE ZAMAN GELİR?

16 Mart’ta hükûmet ile taraflar, ek gösterge için tekrardan bir araya gelecek. Ek göstergede meslek gruplarında genişleme yapılırken, kariyer mesleklerde 600 puanlık bir artışın olması bekleniyor. Yardımcı hizmetler ve idari kadroların da faydalanması öngörülen düzenlemenin mayısta TBMM’ye gelmesi bekleniyor. Hizmet zamanı 25 sene olan polis, öğretmen, din görevlisinin emekli aylığındaki artışın en az bin 250 Türk lirası olacağı düşünülüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön