21 / 07 / 2024

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çalışmalar devam ederken, 8 Eylül 1999’dan önce çalışması olup da emekli olamayan vatandaşların dâhil olduğu EYTlilere ilişkin çözüm modelleri üzerinde görüşülüyor.




EYT İLE İLGİLİ MASADA YER ALAN FORMÜLLER

Yıpranma hakkı bulunmayan ağır işlerde çalışanlara, emekliliğine 3-4 senesi kalanlara her sene için yüzde 4-5 gibi bir oranda kesinti yapılarak erken emeklilik sağlanması, 9 bin gününü tamamlayan her 360 gün karşılığı dörtte birinin yaştan düşülmesi, 50 yaş ve üstü çalışanlara iş imkânı için vergi, prim teşviki sağlanması formülleri görüşülüyor.

EMEKLİ GELİRİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKİLENLER

Prime esas kazançların yükseltilmesi en kolay çözüm olarak görülüyor. Asgari ücretin yüzde 32'sinin 7.5 katına kadar kazançlar için prim ödenebiliyor. Bununla birlikte emeklilik dilekçe tarihi de etkili oluyor. Sene içerisindeki enflasyon, zamlar, büyüme verileri, bakmakla yükümlü çocuk, eş ve yakınların olması da aylık bağlama oranını yükseltiyor. Ekonomik büyüme hızı, enflasyon emekli maaşlarında zam oranından fazlaysa takip eden sene başında dilekçe vermek de önemli bir etken.

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

EYT KAÇ KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR?

Emekli olmak için "Belirli yaşın doldurulması, hizmet süresi veya prim gün sayısı" koşullarından herhangi birini bitirenlerin sayısı yaklaşık 1 milyon 800 bin… Bunlardan ikisini bitirenlerin sayısı da 5 milyonun üzerine yükseldi. Bu kriterlerden herhangi birini veya 2’sini birden taşımayanların sayısı da 6.5 milyonu geçik.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön