21 / 07 / 2024

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çalışmalar devam ederken, 8 Eylül 1999’dan önce çalışması olup da emekli olamayan vatandaşların dâhil olduğu EYTlilere ilişkin çözüm modelleri üzerinde görüşülüyor.




YAŞ HADDİYLE ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Belli bir yaşa gelmesine rağmen primini bitiremeyen sigortalılara yaştan emeklilik hakkı veriliyor. Yaş haddi işe girme tarihi, çalışılan statüye göre değişiklik gösteriyor. Buna göre, 8 Eylül 1999 yılından önce sigortası bulunanlar 15 sene, 3600 günü tamamladığında 50-60 arası değişen yaşı tamamladığında emekli olabiliyor. Bu tarihin ardından çalışmaya başlayanların 4500 günü tamamlaması şartı aranıyor. İlk kez çalışmaya Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihlerinde işe başlayan SSK'liler 25 sene sigortalılık 4500 prim günü tamamladığında erkek 60, kadın ise 58 yaşında emekli aylığı alabiliyor.

EYT DÜZENLEMESİ 1999’DAN SONRA İŞE GİRENLERİ DE KAPSIYOR MU?

Emeklilikte yaşa takılanlarla alakalı düzenlemenin bu tarih öncesinde sigorta başlangıcı bulunan yaş şartı haricindeki emeklilik şartlarını bitirenlerin faydalanması bekleniyor.

PRİM TAMAMLAMA MODELİ

Prim tamamlama da emeklilikte yaşa takılanlar için konuşulan konulardan biridir. Eylül 1999 yılından önce işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5 bin 975 prim günü talep ediliyor. Bunu dolduranların emeklilik hakkı oluyor.

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

EKSİK PRİM GÜNLERİNİ NASIL TAMAMLAMAK GEREKİR?

Her bir çocuk için 720 güne kadar doğum borçlanma hakkı bulunuyor. Eksik prim günleri talebe bağlı sigortayla bitirilecekse ödenecek prim günü sayısının bin 260 günü geçmemesi gerekiyor.

EYT için 5 formül gündemde! EYT son dakika gelişmesi var mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön