13 / 05 / 2024

EYT ile ilgili hala bilinmeyen ve çok merak edilen konu! Kimse bilmiyor! Kademeli prim mi gelecek?

EYT ile ilgili hala bilinmeyen ve çok merak edilen konu! Kimse bilmiyor! Kademeli prim mi gelecek?

EYT binlerce kişiye bayram ettirdi ancak açıklamada muğlak kalan bir nokta var ki herkes şimdi onu merak ediyor. Yasa taslağı ortaya çıkmadan netleşmeyecek konuya Çalışan Hayatı Uzmanı Cem Kılıç dikkat çekti.



Milliyet Yazarı Cem Kılıç, yaş koyulu olacağı konusunda söylentilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından sonra netleştiğini belirterek çok önemli bir konunun ise hala belirsizliğini koruduğuna işaret etti. Milliyet Gazetesi'ndeki yazısında bu konuya dikkat çeken Cem Kılıç, EYT'liler için emeklilik aylığı bağlama şartının 5 bin prim gün üzerinden mi yoksa kademeli bir prim sisteminin mi geçerli olduğunun ancak yasa tasarısı gün yüzüne çıkınca belli olacağını ifade etti. Kılıç, EYT konusunda hazırlanacak yasa tasarısı gün yüzüne çıktığında detayların belli olacağını ve daha net bir yorum yapmanın mümkün olacağını belirterek, 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar, herhangi bir yaş koşulu olmaksızın erkeklerde 25 yıl kadınlarda 20 yıl sigortalılık süreleri tamamlanmışsa ve prim günleri dolmuşsa hemen emekli olabileceklerinin açıklandığını hatırlattı.

5 BİN GÜN YETECEK Mİ? AÇIKLIĞA İHTİYAÇ VAR

Kılıç, "Burada küçük bir detay var, o da henüz net değil, şöyle ki, kademeli prim gününü tamamlayanlar mı yoksa 5000 prim günü mü yeterli olacak, bu konuda açıklığa ihtiyaç var. Bekleyip, göreceğiz. Umarım burada da bir değişiklik yoktur ve herkes için 5000 prim günü yeterli olur" ifadesini kullandı. Yapılan düzenlemenin sadece  4/a yani eski adıyla SSK’lıları kapsamadığını, aynı zamanda Bağ - Kur ve Emekli Sandığı’na tabi olanların da kapsamda olduğuna işaret eden Kılıç, Bağ - Kur ve Emekli Sandığı için de farklı koşullar olduğunu, bu gruplarda da yaş koşulunun kalktığını, erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresinin arandığını ifade etti. Kılıç, Buğ-Kur ve Emekli Sandığı için kadınlarda 7200 gün erkeler için 9000 prim günleri tamamlandığında herhangi bir yaş şartı aranmaksızın emekliliğin olabileceğini kaydetti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Kılıç, bundan sonra ilk olarak yasa teklifinin Meclis'e geleceğini ve kısa sürede de yasalaşacağını ifade etti. Ocak ayında yasa teklifinin Genel Kurul’dan geçtikten sonra Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra hak sahiplerinin emeklilik için talepte bulunmaya başlayabileceklerini ifade etti. Aylık talebinde bulunacak kişilerin çalışıyorlarsa emeklilik sebebiyle istifa etmeleri gerektiğini belirten Kılıç, bu kişilerin işten çıkışlarının SGK 08 koduyla yapılması gerektiğini, istifa etmeden aylık talep dilekçesi vermelerinin yasaya göre mümkün olmadığını dile getirdi.

Emeklilik sebebiyle işten ayrılanların kıdem tazminatlarının işyerleri tarafından ödenmek zorunda olduğunu aktaran Kılıç, işten ayrılacakların kullanılmamış izinleri varsa bu izinlerin son brüt ücret üzerinden ödenmesinin de gerektiğini kaydetti. Kılıç, kıdem tazminatı konusunda çalışan işine devam edecekse iki taraf arasında anlaşma yapılabileceğini ifade ederek, bu ödemenin son çıkış tarihine kadar ertelenebileceğini ancak çalışanın yazılı onayının muhakkak alınması gerektiğini dile getirdi.

 

EYT'lilere bağlanan emekli aylıkları hangi mevzuata göre hesaplanacak? Maaş hevesleri kursaklarında mı kalacak?

Emekli maaşında beklenen zam oranı ne? Ekonomistler başka emekliler başka tahmin etti

Binlerce kişinin merak ettiği soru! Bağkur'da geçmişe dönük borçlanma var mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön